Hlavní obsah

Mrholení, mlhy, náledí a rozbředlý sníh komplikují dopravu

• Aktualizováno

Nevlídné sychravé počasí komplikuje v pondělí dopoledne dopravu v mnoha oblastech České republiky, zejména ve vyšších polohách. Místy mrholí nebo je mlha. Silnice buď pokrývá rozbředlý sníh, anebo vozovky namrzají. Silnice na Klínovec musela být dočasně uzavřena.

Foto: Profimedia.cz

Místy komplikuje dopravu mlha.

Článek

V Karlovarském kraji komplikují dopravu v horských oblastech zbytky navátého sněhu  na některých silnicích. Závěje se tvořily především kolem Božího Daru a Klínovce, kde museli silničáři dokonce dočasně uzavřít cestu na Klínovec.

Jak vítr ustával, situace se lepšila. K odtávání sněhu ze silnic přispělo i oteplení.

Z kraje nejsou hlášeny srážky, viditelnost však ztěžuje oblačnost a místy i mlha. Řidiči musí být opatrní zejména v některých úsecích Krušných hor, kde leží ještě zbytky sněhu a ledu.

V Plzeňském kraji si musí řidiči dávat pozor na mlhu, která hrozí zejména na severu. Místy leží na silnicích zbytky sněhu. Sníh komplikuje sjízdnost hlavně na Šumavě. Na ujetou vrstvu sněhu krytou posypem mohou řidiči narazit v horských oblastech Šumavy, kde zůstává po předchozím sněžení. Tady platí upozornění na zvýšenou opatrnost při jízdě i pro silnice první třídy. Na méně frekventovaných cestách druhé a třetí třídy pak musí být řidiči ještě opatrnější, povrch komunikací může klouzat.

Namrzání vozovek v jižní části kraje komplikovalo dopravu v Jihočeském kraji. Ve vyšších polohách okresů Český Krumlov a Prachatice a v jihočeské části Šumavy leží na silnicích zbytky zledovatělého sněhu kryté posypem.

Mrholení hlavně ve východní části kraje ztěžuje řidičům jízdu i na Vysočině.

Výrazné oteplení přispělo k zlepšení situace na horských cestách v Ústeckém kraji. „Není hlášen jediný problém, všechny silnice jsou sjízdné,“ řekl Právu dispečer správy a údržby silnic. Průjezdná je podle něj i silnice 223 mezi obcemi Kryštofovy Hamry a Výsluní na Chomutovsku, která byla na Boží hod vánoční kvůli závějím na vozovce několik hodin dočasně uzavřena. [celá zpráva]

Na silnicích v Krkonoších a Orlických horách místy leží ujetý až zledovatělý sníh krytý posypem. Ujetý či rozbředlý sníh pokrývá také silnice ve vyšších polohách na Žamberecku a v Železných horách v Pardubickém kraji.

Situace na severu Moravy

Mrholení a mlhy, které místy namrzají, zaznamenali na Valašsku. Namrzlé vozovky se mohou vyskytovat na Vsetínsku, v oblasti Valašského Meziříčí či Brumova - Bylnice. I v horských oblastech jsou hlavní silniční tahy holé a mokré, ale na silnicích druhých a třetích tříd se vyskytuje nesouvislá vrstva ujetého sněhu do pěti centimetrů, krytá posypem.

Náledí se ráno tvořilo i na některých místech Jesenicka. "Na Jesenicku prší a zejména na Zlatohorsku se místy tvoří náledí. Řidiči musejí být opatrní hlavně v okolí Zlatých Hor, Rejvízu či Ondřejovic," uvedl jesenický dispečer silničářů.

V celém Olomouckém kraji je většina silnic holá. Pouze v nejvyšších polohách na silnicích druhé a třetí třídy na Šumpersku a Jesenicku se vyskytují zbytky sněhu, případně ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Reklama

Výběr článků

Načítám