Hlavní obsah

Mrazy zahnaly bezdomovce do ubytoven, musí navyšovat kapacity. Řeší se i koronavirus

Novinky, Kristýna Léblová, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současné noční teploty pohybující se kolem -10 stupňů i méně bývají velkým problémem a nebezpečím pro lidi bez domova. Vedle placených azylových domů mají v zimním období k dispozici ubytovací služby, kde se mohou před zimou schovat, vyspat, osprchovat a dostanou i najíst. Kapacity se musí nyní navyšovat. Omezení jsou také kvůli koronaviru.

Mrazy zahnaly bezdomovce do ubytoven, musí se proto navyšovat kapacity. Řeší se i koronavirus.Video: Novinky

 
Článek

Zima je pro lidi bez domova velmi nepříjemná, obzvlášť když nastanou takové extrémní teploty, jako jsou teď okolo -10 i -15 stupňů. Jen v Praze je na ulici zhruba 1300 lidí a většina obvykle nemá přes zimu kde spát, a tak riskují pobyt na mraze, kdy hrozí těžké omrzliny a v extrémních případech až smrt. Proto spolek Naděje nabízí v zimních měsících zdarma nocleh pro lidi bez domova.

Jedno ze zařízení provozované na pražském Smíchově spolkem Naděje se spolkem R-mosty má obvykle kapacitu 60 osob. V těchto extrémních mrazech navýšili kapacitu na 80 a každý večer mají plno. Zařízení funguje od 20 hodin večer do 9 do rána. Běžně bývá otevřeno pouze do sedmi hodin, ale kvůli tuhým mrazům byla doba prodloužena. Toto zařízení je v provozu od prosince do března. O bezdomovce se starají tři zaměstnanci.

Foto: Novinky

Bezdomovci dostanou při příchodu jídlo i pití.

Klienti, kteří sem přijdou, dostanu pití, pečivo, ovoce a mají možnost využít sprchu, záchod a koupelnu. Zájem je veliký.

V noci byl mráz až –27 stupňů. Některé regiony čekají arktický den

Počasí

Kvůli koronavirovým opatřením se samozřejmě zájemci o ubytování při vstupu kontrolují, měří se jim teplota a dezinfikují ruce. V případě covidových příznaků spolek hned jedná.

„V případě příznaků nějaké respirační choroby zde máme dva izolační pokoje, kam tito lidé odcházejí, a potom řešíme tu situaci buď ještě ten večer, protože je situace vážná, když je teplota vysoká, tak voláme rychlou záchranou službu, nebo počkáme do rána a řešíme tu situaci až ráno. V rámci Prahy je zařízení pro lidi bez domova, kteří mají nemoc covid-19 a tam jsou tito lidé přes den převáženi,“ zmiňuje Daniel Svoboda, oblastní ředitel Naděje Praha s tím, že koronavirus se ale mezi lidmi na ulici šíří velice málo.

Klienti bývají klidní a velmi vděční za možnost ubytování. Výtržnosti a porušování pravidel, například silná opilost nebo dělání nepořádku, se zde objevují velmi zřídka. Za čtyři měsíce provozu se objeví zhruba pět takových případů, kdy je nutné klienta vykázat.

Foto: Novinky

Kapacity se musí v mrazech navyšovat.

Právě kvůli tuhým mrazům očekávají spolky o tyto služby vetší zájem. „Včera jsme navýšili kapacitu o 20. Už včera jsme měli 10 navíc obsazených a očekáváme, že bude těch 20 navíc zaplněno. Takže lůžka budou obsazena velmi rychle. Očekáváme, jak se lidé zachovají, jestli budou využívat další opatření, která jsou v rámci Prahy, ale předpokládáme, že kapacita ubytoven a nocleháren v rámci Prahy se naplní,“ popisuje možný vývoj Daniel Svoboda.

Umrzlý italský bezdomovec měl dům v Kalábrii, dvě auta a na účtě 2,5 milionu

Evropa

Aby byli všichni bezdomovci v bezpečí, zajišťuje terénní hlídka. „Myslíme si, že většina lidí, kteří už opravdu potřebují, tak si to ubytování najdou. Ti, co se nedostanou, tak v rámci Prahy jsou dvě noční hlídky terénních pracovníků, kteří obcházejí především centrum a kontaktují lidi, kteří se ještě jaksi zapomněli venku, a ti jsou motivováni, aby přijali pomoc a byli ubytováni v nějaké ubytovně nebo noclehárně,“ zmiňuje Daniel Svoboda.

V případě překročení kapacity pak je klientům k dispozici dispečink. „Tak v takovém případě existuje dispečink, který organizuje Centrum sociálních služeb Praha a v případě, že tady je jaksi převis poptávky, tak se situace řeší s dispečinkem a lidem je pak nabídnuto jiné místo v rámci Prahy, kde je volno,“ popisuje Daniel Svoboda.

Lidé bez domova si možnost ubytování většinou chválí. Například paní Hanka, která je na ulici rok, je velmi spokojená.

„Je dobře, že tady tenhle azyl je, chovají se tu k nám slušně. Je tady teplo, je se kde vykoupat, člověk se má kde umejt, o sebe postarat, převlíknout se do čistého, nechat si vyprat prádlo u Naděje, takže není problém. Když člověk chce, tak si pomůže vždycky, musí člověk hlavně chtít a každej má svý možnosti, a pokud nechce, tak bohužel. Je to smutný podle mě,“ popisuje paní Hanka, která má z nakažení koronavirem strach, proto roušku téměř nikdy nesundává.

Jak se obléknout do tuhých mrazů

Styl

Podle paní Hanky není těžké najít si přes zimu ubytování. Trochu méně pozitivně to vidí Petr Šujeta, který je na ulici 20 let. „Je to moc těžké najít si nějaké ubytování. Tohle funguje od 1. prosince, ale co bude dál, nevíme, příští měsíc to končí, co bude dál, nevím,“ neskrývá obavy Šujeta. Ten se naopak nákazy nebojí vůbec.

V zimě není doba pro bezdomovce lehká, ale spolek sociální péče a terénní hlídky se snaží všem zajistit bezpečné místo na přespání. Je pak především na nich, jestli toho využijí.

Reklama

Výběr článků

Načítám