Hlavní obsah

Vedení Českých Budějovic chce přesunout bezdomovce z centra města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Situaci s bezdomovci, kteří pokřikují v centru města na kolemjdoucí s prosbami o peníze nebo cigaretu a občas sáhnou i k výhrůžkám, chce řešit vedení Českých Budějovic. Připravuje projekt nového centra na Okružní ulici, kde by bylo pro lidi bez domova více služeb. Opozici se to však nelíbí, podle ní vznikne vyloučená sociální lokalita.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

V současné době je azylový dům v Riegrově ulici poblíž centra Českých Budějovic.

Článek

V současné době se o bezdomovce stará Azylový dům sv. Pavla, který je blízko centra města v Riegrově ulici. Ten by po zřízení nového centra zanikl a bude rekonstruován na městské byty.

Jak sdělila Novinkám českobudějovická zastupitelka a náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Lucie Kozlová (ODS), hlavním cílem je nová koncepce, která bezdomovectví řeší.

Připustila však, že zklidnění situace například v parku Na Sadech nebo některých historických ulicích by bylo také přínosem.

Centrum lázeňských Teplic okupují bezdomovci

Domácí

„Nikdo asi není nadšený, když musí procházet kolem spících či nepořádek dělajících osob bez domova. Právě i pro tyto občany bude v novém centru více vytvořených služeb, například adiktologických, které pomohou těmto osobám se závislostmi,“ je přesvědčená Kozlová.

Podotkla, že nové služby na Okružní by byly i tak v docházkové vzdálenosti do centra města.

V současné době jsou na Okružní ulici v objektu pro předpokládaný azylový dům tři městské byty a sklady.

„Počítáme tam s vytvořením bezbariérového azylového domu pro muže a smíšené páry, noclehárny, ošetřovny, a to s téměř dvojnásobnou kapacitou, než je nyní v objektu v Riegrově ulici, který je bariérový a kapacitně nevyhovující,“ ujistila Kozlová.

Nutná je podle ní právě bezbariérovost nového zařízení, tak aby nezůstávali na ulici lidé, kteří tyto služby nejvíce potřebují. V novém zařízení jsou naplánovány také kotce na zahradě pro čtyřnohé oblíbence klientů.

„Služby pro tyto klienty by rozhodně neměly být jen o rozdávání polévky a vyspání v teple. Samozřejmostí by mělo být intenzivní zapojení těchto lidí do pracovních aktivit, například do úklidu města. Běžnému pracujícímu občanovi přeci také nedá nikdo nic zdarma,“ podotkla Kozlová s tím, že na koncept bude město žádat o dotaci.

V současné době je projekt ve fázi záměru, ještě nebyl ani předložen zastupitelstvu.

„Stále děláme změny. Uvažujeme i o dalším menším objektu, který by sloužil jako nízkoprahové denní centrum, do kterého by se mohly přijít osoby bez přístřeší umýt a ohřát. Vhodný objekt hledáme, aby byl v širším centru města,“ doplnila Kozlová.

Novinkou také bude rozšíření stávajícího azylového domu Filia v Nerudově ulici, který je určen pro matky s dětmi, o lůžka a denní centrum pro ženy.

Prý vznikne sociálně vyloučená lokalita

Proti koncepci se však ozývají i kritické hlasy a podle části městské opozice prý vznikne sociálně vyloučená lokalita.

„Nejsem si zcela jist, zda se jedná o krok správným směrem. Přemístění služeb pro lidi bez domova do místa, které je mimo dosah a zatížené vlastními problémy, vytvoří sociálně vyloučenou lokalitu,“ uvedl zastupitel za Hnutí Občané pro Budějovice Ivo Moravec.

Podle něho se bude jednat o izolaci, která lidem bez domova nepomůže, ale ublíží a přitíží.

„Sníží se pravděpodobnost jejich návratu do společnosti. Vymístěním je popřena nízkoprahovost tohoto zařízení. Pokud opravdu nabízíme podporu a pomoc, nemůžeme zároveň lidem vytvářet překážky pro jejich využívání,“ míní Moravec.

Je přesvědčený, že lidé bez domova se na Okružní ulici ke službám nedostanou a budou hledat zázemí v ulicích centra nebo širšího centra města. „Doporučuji vedení města záměr přehodnotit. A v neposlední řadě je důležitá i otázka finanční,“ dodal Moravec.

Ze snílků se ve městě aut snadno stanou bezdomovci

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám