Hlavní obsah

Mlhy mohou na silnicích mrznout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mrazivé čtvrteční ráno, při němž teploty klesají až k -18 stupňům Celsia, mohou na některých místech doprovázet mrznoucí mlhy, před nimiž varovali meteorologové. V horských oblastech musí řidiči na silnicích nižších tříd počítat se zledovatělou vrstvou ujetého sněhu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Libereckém kraji se mlhy, které mohou na silnicích namrzat, objevují zejména na Českolipsku. Silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost.

Hlavní tahy v kraji jsou většinou holé, suché a vymrzlé, na Českolipsku vlhké po chemickém ošetření. Platí to i pro silnice nižších tříd s výjimkou hor. V oblasti Jizerských hor a Krkonoš musí motoristé na silnicích nižších tříd počítat se zledovatělou vrstvou ujetého sněhu.

Česko zahalí mrznoucí mlhy, varují meteorologové

Počasí

V Krkonoších a Orlických horách zůstává na některých silnicích ujetá vrstva sněhu, která může být místy zledovatělá. Opatrní by měli být řidiči také v podhorských oblastech Královéhradeckého kraje, kde někde hrozily mrznoucí mlhy.

Silnice v horských oblastech Vsetínska udržované v zimním období kamennou drtí pokrývá ujetá nesouvislá vrstva sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé, suché a sjízdné bez omezení. Viditelnost na některých místech regionu snižují mlhy.

Jejich tvorba souvisí s inverzním charakterem počasí. Podle meteorologů se se teploty ráno pohybují v rozmezí –3 až –7 stupňů Celsia.

„Mírnější mráz je v Moravskoslezském kraji, kde zásluhou mírného jihozápadního větru vydržely teploty –1 až –4 stupně. Naopak na stanici Kořenov, Jizerka, rašeliniště máme –18 stupňů Celsia,” uvedl ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Oproti tomu byly na Milešovce 4 stupně a šumavská Hojsova Stráž hlásila 5,6 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám