Hlavní obsah

Mrazivé počasí ovládne i příští týden

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Průměrné teploty se na území České republiky od minulého pátku pohybují výrazně pod normálem. V posledních dvou dnech dokonce o pět až devět stupňů. V pátek ráno na severu Moravy naměřili 28 stupňů pod nulou, lékaři varují před omrzlinami.

Foto: internet
Článek

Páteční ranní teploty byly nejčastěji mezi -12 až -17 st.C. V Šumperku naměřili těsně nad zemí dokonce -28 st, v Broumově -23,9 st. "I když mrazy o víkendu poněkud zmírní, od pondělí do čtvrtka opět zesílí a v místech s vyjasněním můžeme očekávat až minus 20 stupňů," řekl Právu v pátek Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle něj denní teploty budou od -2 do -6 a noční od -10 do -14, ojediněle -20. O víkendu ale budou nižší a to od -6 do -8, odpolední kolem -3 st.

Lékaři varuji před omrzlinami

Lékaři varují před omrzlinami, které u některých lidí mohou nastat už při minus pěti stupních. Zvlášť nebezpečný je přitom vítr. Změny na kůži pak rozdělují do čtyř skupin. V první kůže zčervená, může vzniknut otok. Ve druhé se otok zvětšuje a vznikají puchýře, ve třetí je kůže studená, necitlivá a konečky prstů nemůžeme hýbat. Ve čtvrté skupině je kůže černohnědá a suchá. Postižený by měl být uložen do tepla a postižená místa pak pozvolna oteplovat. Při hlubším omrznutí je zákrok lékaře nezbytný.

S malými dětmi raději zůstat doma

"Náchylné na změny teplot jsou i malé děti. Maminky by s miminky při teplotách pod minus pět stupňů vůbec neměly chodit ven, protože se jen obtížně uhlídá, aby děcka neprochladla," varuje dětská lékařka Hana Cabrnochová z Prahy. Starší děti by neměly chodit ven při teplotách pod -10 stupňů. "Pokud půjdou, tak jenom na chvíli a i při teplotách vyšších, si musí pečlivě chránit uši, ruce a obličej. Jinak mohou vznikat nepříjemné omrzliny," tvrdí doktorka Cabrnochová.

Primář kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce docent Petr Niederle varuje zejména starší a nemocné lidi, aby nechodili do zimy. "Nemocní, kteří mají anginu pectoris, by ven měli chodit jen za poledne, kdy je mráz nejmenší," soudí primář. Podle něj, pokud tito lidé z teplého prostředí vyjdou do mrazů, nemoc se může zhoršit. Co platí pro kardiaky, platí i pro pacienty s cévními chorobami a diabetiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám