Hlavní obsah

Motorkářské šílenství začíná, do Brna míří fanoušci z celé Evropy

– Brno
Novinky, Petr Kozelka

Oči fanoušků motocyklového sportu se budou o víkendu obracet k brněnskému Masarykovu okruhu, který hostí další díl kolotoče motocyklového mistrovství světa. Přímo na okruh míří i desetitisíce příznivců jedné stopy.

BEZ KOMENTÁŘE: Kempy v okolí závodiště se již plní fanouškyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Kempy v okolí závodiště už se plní zejména fanoušky z ciziny, mezi stany a karavany zní nejčastěji němčina, italština, polština a slovinština. V pohotovosti jsou stovky policistů, kteří dohlížejí nejen na dopravu, ale hlídají i pořádek v Brně a okolí.

V tradičním kempu Start už byla v pátek před polednem zaplněna většina míst. „Máme tu asi 1400 lidí, necelou pětistovku aut a asi stovku karavanů. Většinu ubytovaných tvoří cizinci, naše kapacita je asi 2000 lidí,“ řekl vedoucí kempu Leoš Jelínek.

Přestože celé dopoledne pršelo, ubytovaným fanouškům to nijak nekazilo náladu. Většina z nich dorazila plně vybavená grily a alkoholem a dočasnou nepřízeň počasí vesele ignorovala.

„Zkuste se dojet podívat v pondělí, jaký tady zůstane nepořádek. Od rána do večera budeme jen uklízet, bude to minimálně čtyři až pět kuka vozů a tři velkoobjemové kontejnery jen na odpad, který nechají ležet na zemi a odjedou,“ prohlásil Jelínek.

V nedalekých Ostrovačicích v rodinném kempu u Jitky Božkové takové problémy řešit nemusí. „Jezdí nám sem ti stejní lidé už řadu let, kempují u nás na zahradě,“ potvrdila Božková s tím, že lidé k ní jezdí především za přátelskou atmosférou.

Až 200 tisíc návštěvníků

Organizátoři Velké ceny v případě příznivého počasí čekají až 200 tisíc návštěvníků. Podle nich kdo nemusí, ať nechá auto raději doma a použije bezplatné, pro tento účel zřízené linky MHD.

„Je to především již tradiční linka 400, která bude už od pátku až do neděle pendlovat z Mendlova náměstí k závodišti, kde bude mít konečnou v prostoru startu. Nízkopodlažní autobusy budou jezdit v intervalech, které se budou průběžně pružně měnit dle potřeb cestujících. V neděli počítáme, že bude použito i nejkratších z nich, kdy autobusy pojedou po minutě,“ uvedl provozní ředitel brněnského dopravního podniku Jan Seitl.

Policisté jsou připraveni řešit i problémy, které by mohly vzniknout při špatném počasí zejména s parkováním v okolí okruhu.

„S mokrou variantou počítáme také, ale raději bychom starou dálnici či silnici 23, kde by v takovém případě vznikla parkovací místa, nemuseli vůbec použít. Mnohem pohodlnější pro všechny bude, když se bude moci jako tradičně parkovat na známých polních plochách Žebětín, Ostrovačice a Jelínkovo pole, kde bývají největší záchytná parkoviště, která se dají i dobře ohlídat a kontrolovat,“ uvedl k letošní organizaci za policii krajský ředitel Leoš Tržil.

Pro hladký chod šampionátu policie opět zvýšila počet lidí ve službě. Zatímco loni se jich na zabezpečení závodů účastnilo 1500, letos jich bude 2000.

„Vzhledem k vyhlášenému prvnímu stupni ohrožení terorismem bude nasazeno více kriminalistů a policistů v civilu, posílen bude monitoring areálu. Se speciálně vycvičenými psy budeme provádět pyrotechnické prohlídky tribun. Nově budou na vybraných místech instalována betonová svodidla určená k ochraně osob. Návštěvníci musí počítat s důkladnými prohlídkami u vstupů, kde budou asistovat i policisté,“ dodal policejní mluvčí Pavel Šváb.

Reklama

Výběr článků

Načítám