Hlavní obsah

Moravskoslezští záchranáři nestíhají. Navyšují počet posádek

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Prudký nárůst výjezdů hlásí v posledních dnech i záchranáři v Moravskoslezském kraji. Záchranná služba proto musí navyšovat počet posádek. K pacientům teď vyjíždějí až o 40 procent více, než je obvyklé v této době v minulých letech.

Foto: ZZS Jihomoravského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Situace v Moravskoslezském kraji je už opravdu dramatická. Dlouhodobý průměr výjezdu je za 24 hodin kolem 330. V posledních dnech ale za den vyjedou i 450krát. Rekord byl zaznamenán v sobotu 2. ledna, kdy vyjížděli 539krát, což byl 65procentní nárůst,“ sdělil Právu mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Apelujeme proto na občany, aby využívali linky tísňového volání 155 a zdravotnické záchranné služby opravdu v akutních případech.

Dodal, že z tohoto počtu záchranáři vyjíždí zhruba k 50 pacientům, kteří jsou covid pozitivní. „Jede se k nim hlavně proto, že u nich dochází ke zhoršení zdravotního stavu. Každý takový pacient přitom znamená mnohem delší dobu zásahu, protože je nezbytná následná dekontaminace posádky i zásahového vozidla,“ upřesnil Humpl.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji nezvládají nápor, záchranka vozí pacienty jinam

Koronavirus

Moravskoslezská záchranná služba již vloni na jaře určila pět posádek přímo pro covidové pacienty. Nyní k nim tedy museli přidat další čtyři posádky, aby se vyhrocená situace dala v regionu zvládnout.

„Zajištění provozu je aktuálně velmi náročné a záchranná služba se dostává na hranici svých možností. Apelujeme proto na občany, aby využívali linky tísňového volání 155 a zdravotnické záchranné služby opravdu v akutních případech,“ vyzývají moravskoslezští záchranáři obyvatele kraje.

Podle Humpla totiž běžně volají lidé i s drobnými úrazy, nebo stavy, které jsou plně v gesci praktických lékařů. „Takové zásahy jen dále navyšují již velmi obtížně zvladatelnou situaci,“ shrnul.

Reklama

Výběr článků

Načítám