Hlavní obsah

"Mně to tady bliká. Vám také?" bavil poslance Zaorálek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

"A co to dělá teď, mně to tady třeba bliká," bavil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek kolegy při zmatečném hlasování o návrhu novely zákona o odpovědnosti úředníků za škody způsobené při výkonu veřejné moci. Ta měla zakotvit povinnost vymáhat po úřednících škody plynoucí z chybných rozhodnutí. Doposud není vymáhání povinné. Sněmovna však novelu neschválila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek

Článek

"Hlasování je zpochybněno z důvodu, že nešlo zmáčknout, takže já to tedy ruším, zneplatňuji, prostě úplně gumuji; jako by se to nestalo,"  konstatoval Zaorálek z pozice řídícího schůze.

„A co to dělá teď, mně to tady třeba bliká. Vám také?“  konstatoval vzápětí Zaorálek a vyvolal smích v poslaneckých lavicích.  "Já vás třeba odhlásím všechny," dodal vzápětí a nechal hlasování zopakovat.

Poslanci měli rozhodnout o zamítnutí návrhu. To neprošlo, ale následně nedošlo ani k jeho schválení, a norma proto svou legislativní pouť skončila.

Odpůrci normy z řad poslanců ODS a ČSSD svorně argumentovali tím, že vláda se zavázala připravit podobný komplexnější návrh. Sociální demokraté navíc rádi dali koalici možnost otestovat si ve Sněmovně svou jednotu a sílu.

TOP 09 připomněla, že škody způsobené úředníky zaplatí lidé, a poukázala na paradox, že zaměstnanci jsou běžně za škody způsobené zaměstnavateli odpovědní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám