Hlavní obsah

Mlynář zváží demisi

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr informatiky Vladimír Mlynář (US-DEU) řekl Právu, že bude zvažovat demisi, pokud bude zamítnuta jeho stížnost proti obvinění. Policie ho šetří v souvislosti se založením soukromé firmy Testcom servis, která provozovala internetové stránky pro veřejnou správu.

Článek

"Pokud se dočkám obvinění, pak proti němu podám stížnost, jak umožňuje zákon. Jestliže stížnost bude zamítnuta, podám demisi," prohlásil Mlynář.

V Českém rozhlase (ČRo) na stanici Radiožurnál zároveň včera zdůraznil, že stále neví, z čeho má být obviněn a za co má být stíhán. Ve vysílání se navíc domáhal, aby s ním žalobci jednali jako s běžným člověkem. "Nebo snad mohu říci, ať se mnou jednají jako s normálním zločincem a normálně mi doručí obvinění, abych se mohl hájit, podat stížnost, o které se potom rozhodne. Ale já nemám v tuhle chvíli žádnou šanci k obraně," řekl Mlynář.

Advokátovi se nelíbí postup žaloby

Také advokát Jan Křivánek (bývalý pražský městský žalobce, pozn.red.) jako právní zástupce Mlynáře označil postup žalobců za velmi nestandardní. "Oficiální mluvčí městského zastupitelství Martin Omelka ve středu prohlásil, že pokyn stíhat ministra Mlynáře byl vydán již na začátku března s uvedením dne, dokdy se tak má stát.

Je velmi neobvyklé říci, že byl vydán pokyn ke stíhání bez sdělení obvinění, uvést jméno člena vlády a zamlčet jména ostatních podezřelých. Je to v rozporu se zásadou, podle níž mají orgány činné v trestním řízení, a tedy i žalobci dbát na ochranu dobré pověsti osob. To se nestalo," konstatoval advokát. Omelka s tím nesouhlasil.

"Informaci podal žalobce Karabec. Nebyla nepravdivá," řekl Omelka. Odmítl se vyjádřit k informaci Práva, podle níž policie dospěla k závěru, že Mlynář nespáchal trestný čin, a proto dostala od Karabce závazný pokyn Mlynáře stíhat a obvinit. "K tomu se nemohu vyjádřit," odpověděl Omelka ve čtvrtek na dotazy Práva.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun postup žalobců Karabce a Omelky odmítl komentovat. "Není to vhodné, protože jde o ministra US-DEU. Tedy ze stejné strany jako ministr Pavel Němec. Nemíníme nijak ovlivňovat činnost státních zástupců a kontrolních mechanismů státního zastupitelství," odpověděl na dotaz Práva Dimun.

Skandál pokračuje

Vedení ministerstva informatiky příští týden podá trestní oznámení na bývalého zaměstnance ministerstva Milana Nováka a politika Aleše Moravce, kteří měli policii a státnímu zastupitelství sdělit, že Mlynář spáchal trestný čin.

"Je zde důvodné podezření, že naplnili svým jednáním znaky skutkové podstaty trestného činu křivého obvinění a pomluvy," sdělila ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Klára Volná. Uvedla, že Novák byl z ministerstva propuštěn za soustavné porušování pracovní kázně. Moravec je podle ní zakládající člen Klubu angažovaných nestraníků, bývalý člen Pravého Bloku, zakládající člen Demokratické unie a nyní člen Evropských demokratů.

"Vystupuje jménem občanského sdružení Občané za svá práva, svými křivými obviněními však, domníváme se, zneužívá nástrojů policie a soudu k vlastní politické činnosti. Občanské sdružení Občané za svá práva přitom sídlí v bytě Ing. Aleše Moravce," sdělila Právu Volná.

Mlynářův náměstek Vít Novotný s ředitelem příspěvkové organizace Testcom Dušanem Chmelíčkem se domáhají na Lidových novinách práva na odpověď na čtvrteční článek "Kauza Testcom: stát tratil miliony". V článku je uvedeno, že "Mlynář má být v případu společnosti Testcom servis, s. r. o., obviněn především kvůli sporné faktuře za zhruba tři miliony korun". To Novotný s Chmelíčkem označili za "skutkové tvrzení, které se dotýká cti, důstojnosti nebo soukromí určité fyzické osoby, anebo jména nebo dobré pověsti určité právnické osoby".

Podle Mlynáře se Testcom servis v okamžiku, kdy šel do likvidace, musel vypořádat s majetkem. "Za dva měsíce činnosti získal pouze nehmotný majetek, specializované práce související s vytvořením portálu. Tento nehmotný majetek musel převést v rámci likvidace na svou zakládající společnost, kdybychom tak neučinili, vznikla by tam účetní díra," poznamenal Mlynář.

Anketa

Měl by Mlynář v případě zamítnutí své stížnosti rezignovat?
ano
79,4 %
ne
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 533 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Mlynář je prý vyšetřován policií

Ministr informatiky Vladimír Mlynář a bývalý šéf České televize Dušan Chmelíček čelí podezření, že nezákonným způsobem založili a provozovali soukromou...

Výběr článků

Načítám