Hlavní obsah

Mluvíte jako Gottwald, vmetl ve Sněmovně Benda Foldynovi

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci se pátek chtěli vrátit k jednání o novele zákona o církevních restitucích, která by úřadům prodlužovala lhůty k vyřizování žádostí o vrácení majetku a jejich kontrolu. Poslanci ČSSD obvinili pravicovou opozici, že blokuje projednávání zákona.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ODS Marek Benda

Článek

Spolupředkladatel novely, poslanec hnutí Úsvit Karel Fiedler ČSSD připomněl, že norma mohla být projednána již na minulé schůzi, ale vládní koalice to odmítla. „... a dnes tady brečíte, že vám utíká čas?“ podivil se poslanec.

„Je to největší nespravedlnost po listopadu 1989 potvrzená zákonem, kterou jste provedli v této zemi,“ obořil se na pravicovou opozici poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, podle něhož bylo normou lidem odebráno až 150 miliard korun.

„Je to pravda, zeptejte se lidí. Byli jste někdy na náměstí? Asi moc ne, protože tolik ochranky nemáte,“ pokračoval Foldyna.

Projednání opět v nedohlednu

Jeho vystoupení nadzvedlo poslance ODS Marka Bendu. „Já už jsem v této Sněmovně zvyklý skoro na všechno, ale neuvěřitelná neomalenost pana poslance Foldyny je úplně za hranou,“ konstatoval. Pozastavil se nad tím, že Foldyna označuje vrácení majetku za odebrání miliard.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

„To fakt nemůžete myslet vážně. Vy říkáte tady na ten mikrofon, že se to všechno mělo nechat, protože všechno je v pořádku. To říkáte stejná slova jako Klement Gottwald,“ dodal k Foldynovi.

Ten vzápětí uvedl, že nijak nezpochybňuje vrácení majetku, ale postrádá výčtový zákon a nerozumí, proč byli církevní restituenti zvýhodněni valorizací. „Valorizaci potřebujou důchodci, a ne církev,“ dodal.

Zda se k projednávání zákona poslanci na této schůzi dostanou, není jasné. Na pokračující rozmíšky zareagoval místopředseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát, který požádal o přestávku na jednání klubu, a jednání tak bylo opět přerušeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám