Hlavní obsah

Mladý muž se předávkoval léky na bolest, život mu zachránila unikátní operace

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedli unikátní operaci jater, při níž pětatřicetiletý pacient s akutním selháním jater získal orgán, který byl sešit z části jeho vlastních a z části jater od dárce. Operace mu zachránila život a muž ani nebude muset po zbytek užívat léky, neboť původní játra se mohou stát znovu funkční.

Foto: Institut klinické a experimentální medicíny

Schéma provedené transplantace

Článek

Muž se předávkoval paracetamolem, tedy látkou, která je obsažena v lécích na utlumení bolesti nebo snížení teploty. „Aby se co nejdříve uzdravil z virózy a nepřišel o práci, vzal si během jednoho dne velké množství paracetamolu. Do IKEM se dostal ve vážném stavu, s akutním jaterním selháním,” informovala nemocnice.

Po nezbytných vyšetřeních byl zařazen na čekací listinu s nejvyšší urgencí. Během několika hodin se objevila nabídka orgánu. Játra byla z několika důvodů pro pacienta nevhodná, nicméně bez zákroku se šance pacienta rapidně snižovaly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Auxiliární transplantace byly celosvětově provedeny dosud jen v několika centrech. Tento typ transplantace je totiž velmi technicky náročný, navíc jsme museli řešit i další problém – příjemce měl jinou krevní skupinu než dárce. V noci před samotnou transplantací jsme mu proto třikrát vyměnili krevní plazmu, a zbavili se tak protilátek. Jinak by tělo orgán vůbec nepřijalo,” popsal přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk, který transplantaci provedl.

Vyhráno ještě není

Lékař následně při jedenáctihodinové operaci nejprve pacientovi játra zmenšil, poté mu odstranil levou část jater a nakonec na zmenšenou připojil část jater od dárce. Muž tak nyní má dvě části jater. Díky tomu nebude muset po zbytek života užívat léky na potlačení imunity.

Foto: Institut klinické a experimentální medicíny

Přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk

„Pokud půjde vše dobře, můžeme mu začít zhruba po půl roce snižovat jejich dávky. Transplantovaný kus jater totiž pomůže jeho vlastní části jater, kterou lékaři v těle ponechali, k regeneraci a uzdravení,” popsal Froněk, který doplnil, že podobné operace, kdy má dárce i pacient jinou krevní skupinu, byly několikrát provedeny pouze v Asii.

Necelé dva týdny po operaci je pacient ve stabilizovaném stavu a postupně nabírá síly. „Nemá ale ani zdaleka vyhráno. Asi nejvíc jsou tito pacienti ohroženi infekcí, ta se může objevit kdykoliv,” připomněla přednostka Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče Eva Kieslichová. Muž proto dále zůstává v IKEM.

Jak lékaři připomněli, otrava paracetamolem, který je obsažen ve volně prodejných lécích proti bolesti a teplotě, patří mezi nejčastější důvody akutního selhání jater. Jeho nástup je velmi rychlý, přičemž bez léčby a transplantace pacient během několika dnů umírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám