Hlavní obsah

Mladíkovi v Brně prodloužili nohu hřebem s motorkem

Lékaři ve Fakultní nemocnici Brno provedli jako první v ČR operaci, díky níž se osmnáctiletému Matyášovi prodloužila za 40 dní zkrácená noha o čtyři centimetry. Pomohl mu k tomu speciální hřeb s motorkem zabudovaný v noze, který ovládá sám pacient.

Foto: FN Brno

V listopadu byl pacientovi do kosti vsunut motorizovaný implantát, který díky elektromagnetické indukci mohl, za bedlivé kontroly lékařů, sám regulovat.

Článek

Novinářům ve středu metodu nazvanou Fitbone představil přednosta Kliniky úrazové chirurgie Fakultní nemocnice Brno Milan Krtička, který loni operaci provedl. Cena hřebu je bezmála 300 000 korun, po individuální domluvě zákrok uhradila pojišťovna. Nemocnice metodu použila již u tří pacientů, dalších pět má na čekací listině.

Kratší končetinu mohou mít lidé po úrazech, kvůli genetické vadě, onkologické léčbě nebo například po prodělání zánětu kosti. Matyáš Janda z Říčan uvedl, že se mu úraz stal v 11 letech při fotbale, když se srazil s protihráčem. Zlomila se mu stehenní kost v růstové části, proto i po tehdejší operaci a srůstu kostí nastaly problémy. Jak chlapec rostl, levou nohu měl kratší o čtyři centimetry.

Foto: FN Brno

Hřeb je z malého řezu vsunut do postižené kosti a pomocí zevně přiloženého komunikátoru lze prodlužovat kost až o 1 milimetr denně.

Podle Krtičky může vlivem kratší končetiny nastat bolest zad, kyčlí, skolióza, artróza a další zdravotní potíže. „Končetinu kratší o dva centimetry lze kompenzovat jinak. Metodu hřebu lze použít u končetiny kratší až o osm centimetrů,” poznamenal Krtička. Matyáš řekl, že když potom hrál fotbal, mnohdy další den nemohl kvůli bolesti zad ani vstát z postele.

Proto se rodina obrátila na Krtičku, který po ukončení standardního růstu u mladíka provedl operaci loni v listopadu. „Byla v celkové narkóze, ale miniinvazivní, a stačí pouze tři ranky. Jedna je pro zavedení hřebu v oblasti kolena, druhá v místě, kde se dlátem přeruší celá stehenní kost a zavede se čidlo, třetí pak slouží pro zavedení jisticího šroubu,” popsal Krtička. Čidlo pod kůží snímá data, ale také přes elektromagnetickou indukci přenáší proud do motoru hřebu. Kost se prodlužuje o milimetr za den, růst proto u Matyáše skončil za 40 dní. Nejprve se vytvořil hematom, změnil se ve vazivo, to dále v chrupavku a chrupavka v kost.

Foto: FN Brno

Speciální hřeb

Podle Krtičky by se po roce měl šroub vytáhnout a kost by měla fungovat normálně i bez jeho podpory. Matyáš uvedl, že už měsíc hraje fotbal. „Bál jsem se, že už si nezahraju. Po každé aktivitě mě bolela záda. Byl jsem omezený v pohybu, měl nepřirozenou chůzi. Bylo velké riziko, že ve 30 letech bych mohl mít velké problémy s páteří a zády,” dodal Matyáš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám