Hlavní obsah

Farmáři naložili na valník mrtvé ovce a prošli Náchodem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmáři z Broumovska jsou zoufalí. Počty vlčích útoků na hospodářská zvířata stoupají, vlci už útočí i přes den. Mrtvých a fatálně poraněných koz, ovcí nebo skotu přibývá. Zemědělci se proto radikalizují. Aby na svou situaci upozornili, vyrazili v pondělí odpoledne s rozsápanými mrtvolami ovcí na valníku do centra Náchoda.

Protest zemědělců v NáchoděVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Zatímco politici a úředníci už 7 let jednají, útoky se stupňují. Ochrana přírody radí, jak se zabezpečit, ale zkušenosti z Evropy ukazují, že opatření jsou dočasná. Vlci jsou chytří, naučí se je překonávat,“ tvrdí Jan Šefc, který má na Broumovsku velkou farmu. Aby svá stáda ochránil, platí si například nočního hlídače. To ho přijde na půl milionu ročně.

„V sobotu, když hlídač od jednoho stáda vlky vyháněl, o tři kilometry dál mi jiná smečka zabila 10 kusů a dalších 12 poranila,“ uvedl Šefc. Hlídačů by potřeboval aspoň sedm.

„Vlk má žít v divočině na Aljašce, a ne nám tu lovit domácí zvířata,“ poznamenal farmář, podle něhož je jediným řešením odstřel.

Pastevečtí psi by prý útočili na lidi

„Za poslední sedm dnů tři útoky vlků, a to i přes den. Přišli jsme o dvě kozy, pak o pět ovcí a ze soboty na neděli o dalších asi dvacet. Šest bylo zabitých a 12 potrhaných. Museli jsme je utratit,“ popsal aktuální stav další z farmářů, Vladimír Menšík ze Šonova. Na své farmě také postavil ohrady. Původně zněl požadavek na metr, teď by měly být 1,4 metru vysoké.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Protest zemědělců v Náchodě

„Ale já nemůžu každých pět let za 4 miliony korun předělávat ohrady. Řešením není ani pořízení psů. Mám tu jednoho, co by vlka zabil. Ale co když pojedou kolem turisti na kole? Máme tu sousedy. A půjde-li kolem člověk se psem, tak nemá psa. A když ho bude bránit, tak nemá ani ruce,“ dodal muž, který má zkušenosti i s chovem ovcí v Náhorním Karabachu. „Tam jsme měli 14 psů. Tady jich mám šest. Jen na krmivu mě ročně stojí 300 tisíc korun,“ dodal Vladimír Menšík.

Anketa

Měl by být povolen odstřel vlků?
Ano
79,3 %
Ne
20,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3586 čtenářů.

Nejen odstřel, ale i zlepšení systému dotací a podpory postiženým farmářům požadují protestující. I Vladimír Menšík. „Bez pomoci skončím. Nemohu pustit ovce na stovky hektarů pastvin, musím je mít v ovčíně. Krmivo dovážím. A tak zatímco jsem dřív měnil gumy u traktorů jednou za 5 let, teď to je po třech. Navíc ovce vyprodukují o polovinu méně mléka. Ale lidem nemůžu dát poloviční výplatu,“ upozornil Menšík.

Ministerstva jednají

Podle informací mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého, podpora opatření k ochraně hospodářských zvířat bude zachována i do budoucna a stále se jedná o jejím zdokonalení. Sice se nepodařilo najít peníze na samostatný dotační titul podpory zvýšených provozních nákladů, ale kompenzace by se měly řešit novelou vyhlášky.

„Návrh novely vyhlášky byl nyní podrobně projednáván mezi ministerstvy životního prostředí a zemědělství. Aktuálně jsou finalizována jednání o otázce stanovení výše újmy, resp. vícenákladů při ochraně hospodářských zvířat,“ uvedl Bílý s tím, že v říjnu začne meziresortní připomínkové řízení tak, aby novela nabyla účinnosti počátkem roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám