Hlavní obsah

Místopředseda lidovců David Macek se kvůli rodině vzdává funkce

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Oldřich Danda

Místopředseda KDU-ČSL David Macek se z rodinných důvodů rozhodl rezignovat na stranickou funkci. Macek byl místopředsedou strany od roku 2006.

Foto: René Volfík , ČTK

Místopředseda KDU-ČSL v demisi David Macek se svou dcerou Annou za přítomnosti další lidovecké místopředsedkyně Michaely Šojdrové na tiskové konferenci

Článek

"Odstupuji z funkce místopředsedy KDU-ČSL, chci se víc věnovat svým nejbližším," zdůvodnil v tiskové zprávě Macek. Pro Právo upřesnil, že kolem Velikonoc má přijít na svět jeho druhé dítě. Se svou maželkou Michaelou již má dceru Annu.

Macek zůstává lidoveckým kandidátem pro volby do Poslanecké sněmovny, ale až na 4. místě jihomoravské kandidátky. Není proto příliš pravděpodobné, že by byl z této pozice opravdu zvolen. Zůstane ovšem nadále členem krajského zastupitelství.

Strana vybere nového místopředsedu

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda prohlásil, že si nedovede představit, že by strana zůstala před volbami bez místopředsedy a svolává proto na 19. února celostátní konferenci, která by měla vybrat Mackova nástupce.

"Pro výkon jakékoliv funkce je nezbytně nutné, aby ji její nositel vykonával naplno, ze svého vnitřního přesvědčení. Z tohoto důvodu respektuji rozhodnutí Davida Macka a věřím, že jej učinil po zralé úvaze,“ prohlásil Svoboda.

Macek byl zvolen do funkce místopředsedy za podpory jihomoravských delegátů. Svoboda předpokládá, že z regionu by měl vzejít i jeho nástupce, protože místní sdružení je nejsilnější organizací KDU-ČSL. Vyzval vedení buňky, aby předložila svého kandidáta.

Vedení strany během dne svolá na pátek za účelem zvolení nového místopředsedy celostátní konferenci KDU-ČSL.

David Macek bilancuje
"Díky své rodině a přátelům jsem v minulých letech mohl věnovat mnoho času a energie boji o charakter jediné křesťanské strany u nás – poté, co se ji Miroslav Kalousek pokusil v létě 2006 přivést do vlády za podpory komunistů. Tento potřebný zápas úspěšně vyvrcholil loni na vsetínském sjezdu. KDU-ČSL v čele s Cyrilem Svobodou vede odvážný boj proti mnoha goliášům. KDU-ČSL bojuje za spravedlivé postavení manželů, rodin s dětmi a seniorů, bojuje za čistý vzduch nejen v restauracích, za úctu k právu, za dobré jméno České republiky mezi našimi partnery v EU i jinde v zahraničí. Našimi protivníky jsou silné lobbistické skupiny z oblasti hazardu, tabáku či energetiky, které mají pozoruhodný vliv na rozhodování ODS, ČSSD a TOP 09. Po letech vnitřních zápasů je dnes KDU-ČSL znovu klidnou silou s tradičním směřováním.“

David Macek

Narodil se v roce 1976, vystudoval sociologii, sociální práci a sociální politiku na MU v Brně. Později také teologii manželství a rodiny na Papežské lateránské univerzitě ve Vatikánu.

Působil v řadě neziskových organizací nejen v ČR ale i v Německu a Velké Británii. Vystřídal řadu profesí. Staral se o umírající, byl poštovním doručovatelem, asistentem děkana fakulty, sociálním poradcem, asistentem senátora, poradcem ministra, ředitelem poradců ministra.

Politicky se angažoval již coby místopředseda Mladých křesťanských demokratů, podílel se na diplomatických misích v Rakousku nebo Lichtenštejnsku. Poprvé byl zvolen do čela lidové strany v roce 2006, svou pozici pak potvrdil loni na celostátní konferenci strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám