Hlavní obsah

Místopředseda KSČM Exner přišel o funkci

Právo, Novinky, ČTK, Jan Rychetský, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda KSČM Václav Exner byl odvolán z funkce kvůli chybným smlouvám při nákupu a prodeji stranických nemovitostí. Rozhodl o tom na sobotním zasedání Ústřední výbor strany.

Článek

"Bylo to manažerské pochybení, nejedná se o trestní odpovědnost," uvedla mluvčí strany Monika Hoření.

Přestože odvolání  doporučil už 10. listopadu Výkonný výbor strany, na sobotní schůzi pro něj hlasovalo jen 45 z 86 přítomných členů Ústředního výboru, tedy těsná polovina. K odvolání bylo třeba 41 hlasů.

Na začátku zasedání se rozhodovalo o tom, jestli nemá být odvoláno celé vedení strany, proto se ale vyjádřilo jen 18 z 87 přítomných.

Politický pád kvůli sídlu ve Vršovicích

Václav Exner a zesnulý místopředseda strany František Toman byli pověřeni přípravou a podpisem smluv ohledně nového sídla KSČM v pražských Vršovicích. Složili zálohu 20 milionů korun, ale nákup si následně rozmysleli a o peníze přišli.

Kvůli tomu byl Exner volán k politické odpovědnosti a výsledkem sobotního hlasování byl z funkce odvolán. "Překročil svou pravomoc. Musela se vyvodit osobní zodpovědnost. Může mě to osobně mrzet, ale kdybychom to neudělali, ztratili bychom důvěryhodnost," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Odvolaný místopředseda Exner k tomu podotkl: "Necítím větší vinu než jako účastník jednání, jenž o věcech rozhodoval. Byl jsem demokraticky zvolen, demokraticky odvolán. To je v politické straně normální."

Straně, která má po republice 52 budov, hrozí také sankce za neuskutečněný prodej staré budovy v centru Prahy. "Už loni jsme rozhodli, že budovu v Praze neprodáváme. A zájemce o koupi hrozí penálem. Nedošlo přitom ani k uzavření smlouvy o smlouvě budoucí. Existuje jen nabídka. A podle českého právního řádu nelze nikoho donutit, aby prodal svůj majetek," dodal Filip s tím, že jsou připraveni i na krizové řešení.

Dvacet procent platu straně? Fáma

Komunisté dále hodnotili uplynulé volby. V nich si pohoršili a přišli tak zhruba o 20 milionů korun státních dotací. "Čeká nás změna stylu práce, abychom byli schopni do příštích voleb zabezpečit řádný chod strany," doplnil Filip.

To, že by měl každý poslanec KSČM přispívat do stranické pokladny dvaceti procenty ze svého platu, označili komunisté za fámu vyvolanou bulvárem.  "Kolik dáváme je věcí každého z nás," sdělil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Kdo je Václav Exner

Václav Exner se narodil 20.9. 1942.

Absolvoval Průmyslovou školu jaderné techniky v Praze (1960) a pak Matematicko-fyzikální fakultu Karlovy university v Praze, obor fyzika.

Členem komunistické strany se stal ve dvaceti letech.

Poslancem za KSČM je od roku 1992. Místopředsedou ústředního výboru KSČM byl zvolen v roce 1993.

Ve straně patří k protireformnímu křídlu, ve stínové vládě zastává roli ministra zahraničí. Je ženatý, má čtyři děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám