Hlavní obsah

Místo vleku vozí lyžaře skútry

Právo, Jana Pechová

Ochrana upravené sjezdovky, vstřícný krok ukázněným sportovcům, a také aspoň nějaká koruna, která pomůže zaplatit vršící se faktury. To jsou tři hlavní důvody, proč se správci Lyžařského areálu Čeřínek na Jihlavsku rozhodli od pátku spustit provoz. Vlek přitom zůstane stát, omezený počet platících a předem objednaných lyžařů bude na kopec tahat skútr. Pro ostatní bude zavřeno.

Foto: Jana Pechová, Právo

První lyžaři, kteří na Čeřínek vyrazili, měli registraci na páteční odpoledne.

Článek

Čeřínek už pustý svah z minulosti zná. Sjezdovka léta skomírala, pak byla dva roky uzavřená, společnost, která ji dnes provozuje, se areálu ujala těsně před loňskou sezonou. Tu si většina lidí pamatuje jako zimu bez sněhu.

„Zpočátku nás chodili hlavně okukovat. Pokud by vláda kompenzace počítala z loňského obratu, stejně bychom nedostali skoro nic,“ řekl Právu spolumajitel společnosti Vladimír Cháb.

Okénko s občerstvením

Místo si ale i díky velkým investicím získalo důvěru vyznavačů bílých svahů. Dnes má na sociálních sítích hodně příznivců a právě tady, na Facebooku, se řada z nich ozvala, že se jim nápad vozit lyžaře na svahu skútrem líbí. I když ti, kteří byli ochotni si za komfort na sjezdovce zaplatit, se ještě v pátek těsně po odpoledním zahájení dali počítat na prstech. Podle Chába si do pátečního odpoledne rezervovalo lyžování na pátek a víkend asi sto zájemců.

Jak Právu popsal Cháb, dosavadní situace byla tristní. „Lyžaři či snowboardisté, kteří tu celé Vánoce poctivě vyšlapávali celý kopec, nakonec nebyli schopni ho ani pořádně sjet, protože byl ucpaný sáňkaři a lidmi na bobech,“ popsal, co se dělo v uplynulých týdnech.

Navzdory zákazu spustili na Šumavě vlek a lyžují

Domácí

Draze upravený svah se stal bezplatným rájem pro trávení volného času každému, kdo šel kolem, a provozovatelům nezbylo než dělat hlídače zadarmo.

„Nouzový“ provoz areálu nyní slibuje sportovcům komfort: pro veřejnost bude sjezdovka zavřená, dostanou se sem jen ti, kteří si vymezený čas předem telefonicky rezervují. Pět set korun na hodinu pak zajistí volný kopec a přednost u skútru zdatným lyžařům, pro méně zdatné budou k dispozici permanentky se zaručeným počtem jízd. Namísto vleku sjezdaře nahoru promptně vytáhne některý ze tří skútrů, k dispozici bude i okénko s občerstvením.

Provozovatelé přitom zdůrazňují, že budou dodržovat hygienická opatření, na sjezdovce by nemělo být naráz víc než 30 lidí.

Pravidelní návštěvníci

Mezi prvními přijela na Čeřínek rodina Kunkových z Jihlavy. „Jsme pravidelní návštěvníci areálu,“ řekla Právu maminka Vlasta, která se vydala na svah se svými dvěma syny. Z neobvyklého „vleku“ příliš velké obavy neměla: uklidnil ji slib, že řidič skútru pojede pomalu. A zvládli to skvěle. „Je to výborný nápad,“ pochválila provozovatele.

Dala jim přitom zapravdu, že o Vánocích tu bylo kvůli vysokému počtu sáňkařů a lidí s boby nebezpečno. Nyní je příjezd ke sjezdovce označen zákazy vjezdu, povolený přístup mají jen lidé s registrací.

O horských boudách rozhodne jaro

Domácí

„Na podzim jsme jeli co do vlastních úspor na doraz, půjčili jsme si peníze i od kamarádů. Domluva byla, že zaplatíme o Vánocích, které v naší praxi představují až čtyřicet procent ročního obratu. Teď nám ve fakturách leží půl milionu a my ho nemáme,“ doufá Vladimír Cháb, že je tento způsob provozu uchrání v první řadě před odstřižením od elektřiny.

Jak Cháb dodává, nevymysleli nic originálního: „Lyžaře tahají na skútrech na řadě jiných míst. Nás si ale média všimla díky aktivitě na sociálních sítích.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám