Hlavní obsah

Místa pro romské uprchlíky máme. Narážíme ale na odpor, tvrdí Válek

Praha

Vláda má podle šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vytipovaná místa pro romské uprchlíky z Ukrajiny. Naráží však na odpor lidí, kteří v okolí těchto lokalit bydlí. Společnost je podle něj vyhrocená. „Je potřeba požádat o toleranci,“ řekl v Partii na CNN Prima News.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Podle něj není těžké postavit polní ubikace, ve které ukrajinské Romy ubytují. „Bohužel, když tam pak ubytujete Romy, tak řada občanů, kteří bydlí v okolí, stávkují,“ nastínil.

Stanové městečko pro uprchlíky v Troji přijalo první den fungování 77 lidí

Domácí

„Společnost je vyhrocená. Mizí lidskost, a přitom to jsou také jenom lidé. Je potřeba požádat o toleranci občany tam, kde budou uprchlíci žít,“ doplnil ministr s tím, že časově má jít o několik měsíců.

Problémem je pak podle Válka i najít dlouhodobé místo, kde se uprchlíci budou cítit dobře a kde by mohli fungovat. „(Romské) rodiny jsou obrovské a chtějí žít pohromadě. Jsou zvyklé na určitý způsob života, který na Ukrajině měly. Ten ale není úplně realizovatelný v našich podmínkách,“ uvedl v diskusním pořadu šéf resortu zdravotnictví.

Mašek: Zvítězila snaha pomoct všem

Vládní postup zkritizoval v Partii naopak poslanec ANO Jiří Mašek. Podle něj kabinet situaci nezvládl.

„Chtěli jsme po (ministru vnitra Vítu) Rakušanovi, aby zpřísnil pravidla. Nezjišťovala se řada věcí, jaká je jejich profese nebo zda chtějí uprchlíci zůstat dlouhodobě nebo nikoliv,“ uvedl v pořadu.

„Zvítězila snaha pomoct všem,“ doplnil.

Praha hlásí stopstav

V posledních dnech vláda i Praha řeší situaci na Hlavním nádraží, kde se nyní nacházejí někteří romští uprchlíci z Ukrajiny. Leží na perónech, nemají se kde umýt a často nemají ani co jíst.

V pražské Troji pro ně vzniklo stanové městečko s kapacitou 150 lidí. Za první den fungování, tedy za sobotu, necelých 80 uprchlíků.

Rakušan: Uprchlíky motivujeme, aby šli z Prahy

Domácí

Anketa

Vadilo by vám, kdyby v blízkosti vašeho domova vyrostlo stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky?
Ano.
97,2 %
Ne.
2 %
Bylo by mi to jedno.
0,8 %
Celkem hlasovalo 25391 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám