Hlavní obsah

Ministryně Jourová vysoudila 2,7 miliónu za vazbu v kauze Budišov

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) se po několika letech dočkala odškodnění za ušlý zisk kvůli nezákonné vazbě, v níž byla držena v souvislosti s kauzou Budišov. Obvodní soud pro Prahu 2 jí přiznal 2,7 miliónu korun na základě žaloby, kterou podala na ministerstvo spravedlnosti. Čtvrteční verdikt není pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Článek

Soudkyně Lucie Šternová své rozhodnutí odůvodnila tím, že Jourová neměla z vazby možnost kontaktu se společností MWH, pro kterou v té době pracovala. Firma kvůli časové tísni dala přednost náhradníkům.

Podle Šternové je příčinná souvislost mezi vazbou Jourové a jejím ukončení spolupráce s firmou. „Pokud by nebylo trestního stíhání žalobkyně a zejména jejího vzetí do vazby, pak by účast žalobkyně na projektu společnosti MWH byla zcela zřejmá,“ řekla soudkyně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Část dá na humanitární účely

Jourová bere verdikt jako satisfakci. Připomněla, že jí kauza výrazně zasáhla do života. Část peněz proto věnuje svým dětem, které byly kauzou dotčeny a část dá na humanitární účely. Finance by mělo dostat sdružení na podporu výstavby chráněného bydlení pro mentálně postižené v Třebíči. „Bude to minimálně půl miliónu,” dodala.

Jourové už jednou soud omluvu i odškodné ve výši 3,6 miliónu přiznal. Městský soud ale rozhodnutí zrušil, nemajetkovou újmu i důvod pro omluvu považoval za promlčené, náhradu na odškodné označil za nepřezkoumatelnou a pro přesnější přezkoumání důkazů ohledně ušlé mzdy vrátil případ zpátky obvodnímu soudu.

Jourová působila na ministerstvu pro místní rozvoj jako náměstkyně ministra v letech 2003 až 2006. Po neoprávněném obvinění z korupce v roce 2006 z funkce odešla.

Byla obviněna z toho, že přijala dvoumiliónový úplatek od starosty Budišova Ladislava Péti za to, že se zasadí o přiznání evropských dotací na opravu budišovského zámku. Stíhání skončilo v létě 2008 konstatováním, že se skutek vůbec nestal. Jourová strávila ve vazbě přes měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám