Hlavní obsah

Ministr Válek oddaluje výběrová řízení v nemocnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez řádně vybraného ředitele už několik měsíců pracují tři instituce spadající pod ministerstvo zdravotnictví. Mezi nimi je i pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Ministr Vlastimil Válek (TOP09) se zatím nechystá vypsat konkurzy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Protikorupční organizace upozorňují, že tím může ohrožovat rozvoj instituce i její transparentnost.

„Dlouhodobé nevypsání výběrového řízení na funkci ředitele prakticky jakéhokoliv státního podniku má dvě problematické roviny,“ upozornil vedoucí analytik organizace Transparency International Marek Chromý.

Rozvoj instituce to podle něj ztěžuje, protože pověřenému řediteli schází dostatečný mandát, aby mohl podnik dál rozvíjet a činit zásadní strategická rozhodnutí. „Podstatou dočasného ředitele má být udržet podnik v chodu do doby, než bude jmenován řádný ředitel. Neměl by proto dělat žádná strategická rozhodnutí s efektem delším než pár měsíců,“ uvedl.

„Druhou rovinou je možná snaha obejít procesy výběrového řízení tak, aby ministr na pozici netransparentně dosadil osobu, kterou si tam přeje. Takové uvažování je zcela nepřijatelné a má silnou korupční pachuť,“ zdůraznil Chromý.

Pověřené vedení má od loňského července Psychiatrická nemocnice v Kroměříži, od září IKEM a od 6. listopadu i brněnské Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů. Bez řádného ředitele je i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), kde resort vypsal výběrové řízení až před několika dny.

Podle Válka funguje IKEM i kroměřížská psychiatrie pod dosazeným vedením dobře. Pražský institut řídí od loňského podzimu Helena Rögnerová, která současně vede i sekci ekonomiky a veřejného zdravotního pojištění na ministerstvu. Převzala IKEM po Michalu Stiborkovi, jenž rezignoval kvůli podezření z nekalého úvěrového byznysu a jehož v říjnu policie obvinila z vydírání.

Exředitele IKEM obvinili z vydírání

Krimi

Konkurz ministr slíbil původně do konce roku, od toho ale upustil. „Výběrové řízení nebude, dokud neskončí vyšetřování,“ řekl Novinkám a Právu. „Doteď nevím, kdo je podezřelý a kdo vyšetřovaný. Mám nepřímé informace o tom, že chodí lidé z IKEM k výslechům, a nechci dovolit, abych udělal výběrové řízení, a ohrozil tak instituci,“ uvedl ministr.

Podobné případy údajného vydírání nebo korupce policie běžně řeší několik let. Válek přesto počítá s tím, že ředitele před ukončením mandátu vybere.

Sloučí psychiatrii s FN?

Stabilní je podle něj i situace v Kroměříži, kde hrozila loni odchodem polovina lékařů kvůli sporům s tehdejším šéfem. Po rezignaci ředitele Pavla Poláka, pověřil Válek vedením psychiatrie profesora Romana Havlíka, který je zároveň ředitelem Fakultní nemocnice v Olomouci.

I tady se dočasné řešení protahuje. „V Kroměříži byla velmi nešťastná situace. Profesor Havlík souhlasil, že to vezme, a situace se začala dramaticky zlepšovat,“ řekl ministr. Tvrdí, že je to prospěšné pro kroměřížskou psychiatrii, které může fakultní nemocnice nabídnout přístroje i odborníky. Totéž si myslí i Havlík. Nakolik je to efektivní a přínosné, se uvidí. „Proto je na rok pověřen pan Havlík a pak si řekneme, co dál,“ vysvětlil Válek.

Změnu letos neočekává ani Havlík. „Podle dohody s panem ministrem je ještě třeba pokračovat v procesu stabilizace a rozvoje Psychiatrické nemocnice v Kroměříži,“ napsal Právu. Vše nasvědčuje přípravám na formální spojení psychiatrie s olomouckou fakultní nemocnicí. Na ministerstvu se tento scénář aktuálně řeší.

Ředitel Psychiatrické nemocnice v Kroměříži rezignoval

Domácí

Výměna 14 ředitelů

Ministerstvo zdravotnictví zřizuje osmašedesát institucí, z toho jedenáct fakultních nemocnic. Na začátku mandátu Válek řekl, že každý ředitel bude obhajovat setrvání ve funkci. Na tom trvá. Ředitelé mu postupně předkládají své vize. „Někteří připravili strategii, která se mi velmi líbí. U některých čekám na další vizi. Třeba u ředitele Bulovky zatím nevím, jak si to dál představuje,“ přiblížil.

K výměně došlo za Válkova působení už ve čtrnácti organizacích, spočítalo Právo. Ne vždy na jeho popud. Jsou mezi nimi i tři fakultní nemocnice – v Brně, Hradci Králové a pražská FN Královské Vinohrady.

„Změny ředitelů bohužel historicky podléhaly politické objednávce. Já jsem jediného ředitele, s výjimkou Petra Arenbergera, nevyměnil kvůli tomu, že by vyhrál konkurz za Adama Vojtěcha,“ řekl Válek. Exministr Arenberger čelil mnoha kauzám a nejasnostem kvůli získání bytu v centru Prahy, pronajímání své nemovitosti nemocnici nebo zisku z klinických studií. Válkův předchůdce vyměnil ředitele sedmi fakultních nemocnic a dalších klíčových zařízení.

Na výběrovém řízení se běžně podílí odborná komise, která ministru doporučí nejvhodnějšího kandidáta. Ministr k tomu přihlíží, jmenovat ho ale nemusí. Formálně to však žádný předpis neupravuje, což mělo ministerstvo napravit. Ukládá mu to průběžné zhodnocení Akčního plánu boje proti korupci z loňského jara. Podle informací Transparency International byl dokument v listopadu připraven, ale nevydán.

Kde jmenoval/pověřil ministr Válek nové ředitele?
Agentura pro zdravotnický výzkum České republiky
Dětská psychiatrická nemocnice Opařany
Fakultní nemocnice Brno
Fakultní nemocnice Hradec Králové
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
Hygienická stanice hlavního města Prahy se sídlem v Praze
Institut klinické a experimentální medicíny
Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví
Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem
Léčebné lázně Lázně Kynžvart
Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů
Psychiatrická nemocnice Bohnice
Psychiatrická nemocnice v Kroměříži
Státní ústav pro kontrolu léčiv

Válek odvolal Arenbergera z funkce šéfa vinohradské nemocnice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám