Hlavní obsah

Ministr Svoboda byl u výrobce Věry

Právo, Zdeněk Seiner
PARDUBICE

O možnostech i hranicích vývozu pasivního radiolokátoru Věra jednal v sobotu s vedením firmy Era Pardubice ministr zahraničí Cyril Svoboda. V letošním roce vláda neudělila vývozní licenci pro export Věry do Pakistánu, Malajsie a Egypta a zrušila licenci na vývoz Věry do Číny. Jedinou zemí, kam snad bude letos Věra vyvezena, jsou USA.

Foto: archiv Zdeňka Frýbertová

Hesham Malik

Článek

Po hodinovém jednání nechtěl ministr novinářům říci nic konkrétního o závěrech uzavřené schůzky. "Ta otázka je v režimu citlivých informací, takže do veřejnosti to nekomentuji," vyhýbal Svoboda konkrétní odpověďi na jakoukoliv otázku, která se týkala možností exportu vojenské verze pasivních lokátorů z pardubické Ery.

Připustil jen, že avizovaný vývoz Věry do USA se uskutečnit může. "K dohodě došlo. Ale znovu opakuji, že je to v režimu citlivých informací." Nevyloučil možnosti exportu Věr do spojeneckých zemí. "Tento výrobek patří k těm, které mají nejvyšší přidanou hodnotu, je proto v našem zájmu je vyvážet. Ten zájem je silný," řekl Svoboda.

Vývoz jen do států NATO

Na druhou stranu naznačil, že vývoz mimo země NATO má minimální naději. "Bezpečnostní a strategické zájmy České republiky, a také našich spojenců, jsou druhou věcí, kterou je třeba sledovat. To je vše, co vám k tomu můžu říci," odmítl další upřesnění ministr Svoboda.

Vedení společnosti Era neočekávalo od návštěvy převratné změny a slibnější perspektivu. "Stejně nejsem návštěvou pana ministra zklamán, právě naoapak," řekl Právu exkluzivně generální ředitel společnosti Era Miroslav Sotona, který v poslední době odmítá s médii na téma Věra komunikovat.

"Potěšilo mě, že pan ministr byl ochoten nás vyslechnout a o věci hovořit. Rozhodně to nebylo zbytečné," řekl Právu Sotona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám