Hlavní obsah

Ministr Šimerka navrhne zvýšit důchody

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Českým důchodcům svitla naděje, že se jim od ledna 2010 zvýší vyplácené důchody, i když nárok na zvýšení důchodů nevznikne. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka totiž i přesto navrhne vládě, aby se důchody od ledna zvýšily o dvě procenta.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka

Článek

Důchodci by si polepšili zhruba o dvě stě korun měsíčně. Zda si důchodci skutečně o tuto částku polepší, musí rozhodnout ještě současná úřednická vláda, a to do konce září.

"Navrhneme zvýšit důchody od ledna 2010 o dvě procenta,“ vzkázal Právu Šimerka. Bez bližších informací přes tiskovou mluvčí Štěpánku Filipovou s tím, že konečné slovo bude mít v této otázce vláda, která schvaluje příslušné nařízení.

Šimerka doporučuje zvýšit důchody i přesto, že růst cen mezi srpnem 2008 a letošním červencem a třetina růstu reálných mezd v roce 2008 nedosáhly v součtu dvou procent, od kterých je pravidelné lednové zvýšení důchodů povinné. Kabinet totiž penze zvýšit může, i když mu to zákon neukládá. Pokud má však k "dobrovolné“ valorizaci dojít, musí se penze zvednout minimálně o dvě procenta.

Janota chce důchody zmrazit

I přes tuto zprávu je zvýšení důchodů nejisté. Ministr financí Eduard Janota vzhledem k situaci v rozpočtu na příští rok, kterému hrozí rekordní schodek 230 miliard korun, navrhuje ušetřit na mandatorních výdajích 37 miliard korun, důchody nevyjímaje. Pokud by důchody zůstaly na současné výši, státní rozpočet by ušetřil několik miliard korun.

"Dle mého názoru je lepší zmrazit důchody nyní, než aby je příští ministr financí musel za dva roky razantně snižovat. Mému nástupci bych potom rozhodně nezáviděl,“ uvedl pro Právo Janota. Česku totiž podle něj hrozí podobný scénář rozvratu veřejných financí jako v Maďarsku.

Na druhou stranu ministr v minulých dnech i připustil, že důchody by se zvednout mohly, ale méně než o původně odhadovaných 2,8 procenta. „Bude to na diskusi na vládě,“ dodal Janota.

ČSSD proti

Se zmrazením penzí nesouhlasí sociální demokraté. "Ke zvýšení penzí by mělo určitě dojít, i pokud není splněna podmínka růstu mezd a cen,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Pdle něj už loni došlo k propadu reálných důchodů. "Pokud by nedošlo k pravidelné valorizaci propad by se zvýšil,“ upozornil.

ODS se naopak ke zvyšování penzí staví zdrženlivě. Jasný souhlas či nesouhlas s tímto krokem ale zatím odmítá. "Nemáme přesná číslo o tom, jak by se vyvíjela relace průměrné mzdy a průměrného důchodu,“ zdůvodnil své stanovisko v úterý bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Důchody byly v posledních dvaceti letech v lednu valorizovány každoročně. "Jedinou výjimkou byl rok 2002, kdy ke zvýšení penzí nedošlo,“ řekl Právu tiskový mluvčí České správy sociálního zabezpečení Kamil Vařeka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám