Hlavní obsah

Ministr Němec musí na pohovor ke Špidlovi

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministra pro místní rozvoj Pavla Němce (US-DEU) čeká po návratu z řeckého setkání resortních šéfů nepříjemná debata s premiérem Vladimírem Špidlou. Ten se totiž v pátek rozzlobil, že ministr nerespektoval jeho zákaz cestování do ciziny v době jednání Sněmovny, kde při těsné koaliční většině rozhoduje každý hlas. "Ministři Němec a Mlynář půjdou na pohovor," řekl v neděli premiér Právu.

Foto: Josef Zajíc

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu. 27.11.2011 v 16,15 hodin.

Článek

Reagoval tak na skutečnost, že jejich místa v jednacím sále zůstala prázdná. Navíc se ho dotklo, že nebyl o jejich absenci informován. Špidlův zákaz ale porušil pouze Němec. Mlynář byl ve svém úřadě. "Kolega Němec si dohodl před svým odjezdem párování pro jistotu s komunisty i s ODS. Obě strany mu vyhověly, a tak mi nabídl, zda nechci druhého páru využít. Zůstal jsem proto v úřadu," vysvětlil svou nepřítomnost Právu Mlynář a dodal, že "už stříhá metr, kdy se vzdá mandátu a bude se moci plně věnovat práci na ministerstvu".

Špidla je se svým rozhodnutím spokojen a nehodlá ho nikterak mírnit: "Opatření splnilo svůj cíl. Končí první týden sněmovní schůze, máme stoprocentní výsledky, protože veškeré návrhy zákonů i další jednání proběhla podle představ vládní koalice," pochvaloval si premiér. "Disciplína se zlepšuje. Že někteří lidé z různých důvodů, které budou muset vysvětlit, to nedodrželi, je jiná věc," dodal.

Vzpurní poslanci

Zatímco soc. dem. se svému šéfovi podrobili, koalice si se zákazem hlavu nedělala. Kromě Němce tento týden za hranice odjeli také poslanci Pavel Svoboda (US-DEU) a Jaroslav Lobkowicz (KDU-ČSL), kteří se zúčastnili zasedání Evropského parlamentu. Špidla donutil šest soc. dem. zůstat doma a jako reakce neodjela ani pětice poslanců ODS. Nepřítomnost většiny českých pozorovatelů, neboť ze sedmnácti dorazili do Štrasburku pouze čtyři, vzbudila nepříjemnou pozornost.

"Ačkoli evropští poslanci mají pochopení pro začátečnické problémy kandidátských zemí, neumí si představit, že by to mělo být dlouhodobě tolerováno. Je to signál nezájmu o něco, co oni nám dobrovolně nabídli a ještě nám to financují. Z toho důvodu si myslím, že ignorovat je, ať již třeba z důležitých vnitropolitických důvodů, je nešťastné," prohlásil pro Právo Svoboda, který je předsedou výboru pro evropskou integraci.

Také podle Jiřího Maštálky (KSČM), jenž byl v EP se svou kolegyní Kateřinou Konečnou, by další nepřítomnost českých poslanců ve Štrasburku mohla být vnímána jako velmi špatná vizitka ČR. Svoboda a Lobkowicz se hájili tím, že si zajistili tzv. párování s komunisty a koalici při hlasování ve Sněmovně tento týden nepoškodili. Svoboda se navíc domnívá, že interní dohoda soc. dem. není pro něho, jako člena jiné strany závazná. Ani Lobkowicz se necítí jako vzbouřenec. "Já tam nebyl za sebe, ale za Českou republiku," uvedl rezolutně.

Zlobí se i soc. dem.

Nepřítomnost koaličních poslanců i ministrů rozlítila i některé soc. dem. "S úžasem jsem zaznamenal, že přes všechna rozhodnutí a opakovaná stanoviska koalice na dnešním zasedání nejsou přítomni ministři koalice. Připadá mi to skandální a neuvěřitelné. Je to patrně ilustrace nefunkčnosti této koalice," rozčílil se v nedělním rozhovoru s Právem šéf zahraničního výboru Vladimír Laštůvka, jeden z pozorovatelů, které přinutil Špidla sedět doma. "Tento stav je neudržitelný. Pokud by měl pokračovat, pak by zablokoval účast ČR na zahraničně politických událostech. Nemůžeme přece čekat, že by se události ve světě přizpůsobovaly proceduře jednání české Sněmovny," komentoval Laštůvka zarputilost, s níž Špidla hájí své rozhodnutí, které ztěžuje situaci některých politiků.

Do svízelné situace se totiž dostal např. předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, který musel zrušit cestu do německého Bundestagu či do Atén na setkání předsedů parlamentů EU. Také poslanec Svoboda musel odřeknout již jednou odloženou cestu svého výboru do Švédska. A předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan prosil v pátek premiéra, aby mohl být příští týden v USA, kde má důležitá jednání se senátory a dalšími politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám