Hlavní obsah

Ministr kultury chce příští rok alespoň tolik peněz, jako letos

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) si je jistý, že rozpočet jeho rezortu na příští rok bude alespoň takový, jako letos, ne-li vyšší. Bude o tom v příštích týdnech jednat s premiérem Mirkem Topolánkem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ministr to uvedl ve čtvrtek.

Článek

"Budu chtít, aby příští rok byl přinejmenším stejný rozpočet jako v tomto roce," řekl Jehlička. Ohledně výsledku budoucích jednáních s premiérem a ministrem financí je optimista. "Budeme mít to, co jsme měli nebo ještě více," poznamenal ministr. Přesnější počty budou podle něj známy na konci září, kdy vláda představí státní rozpočet na rok 2008.

V návrhu rozpočtu na příští rok vláda počítá s výdaji na kulturu ve výši 6,7 miliardy korun, což je asi o 1,2 miliardy korun méně než v letošním roce.

Ministr upozornil, že nechce připravovat o peníze své kolegy z vlády, konečné rozhodnutí o státním rozpočtu bude na vládě jako celku. Poznamenal ale, že zhruba miliardu stojí výstavba kilometru dálnice. "Vláda se musí rozhodnout, čemu dá přednost," řekl.

Podle Jehličky nejsou peníze především na programy podporu kultury a na mandatorní výdaje ministerstva a jemu podřízených institucí. Ministerstvo může podle něj některé mandatorní výdaje omezit, připravuje se například ke snížení počtu úředníků. Rezort má nyní asi 7000 zaměstnanců.

V polovině června Jehlička uvedl, že pokud se mu nepodaří prosadit více peněz na kulturu, odstoupí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám