Hlavní obsah

Lidovci chtějí schůzku koalice kvůli rozpočtu kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovci chtějí během června svolat koaliční schůzku vládních stran, na níž by jejich lídři měli jednat o posílení rozpočtu ministerstva kultury na příští rok. Rozhodli tak poté, co vláda v pondělí zveřejnila rámcovou podobu státního rozpočtu.

Článek

Podle šéfky poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové je rozpočtová kapitola ministerstva kultury, které vede lidovec Václav Jehlička, likvidační. "Zásadně by to omezilo kompetence, které ministerstvo má vůči institucím, jako jsou divadla, památky, orchestry, muzea či knihovny. Vedlo by to až k útlumu jejich činnosti," řekla Šojdrová.

Lidovci se podle ní budou snažit o to, aby se dopad chystaných restriktivních kroků zmírnil.

"KDU-ČSL požaduje v průběhu měsíce června svolání koaliční schůzky K9 k řešení posílení rozpočtu ministerstva kultury v duchu programového prohlášení vlády," zní úterní usnesení předsednictva lidové strany. V programovém prohlášení kabinet ODS, KDU-ČSL a Strany zelených zavázal, že prosadí zvýšení podílu výdajů státního rozpočtu na podporu kultury "postupně až na jedno procento státního rozpočtu".

Vláda chce příští rok nižší schodek

Vláda v pondělí zveřejnila  tzv. přípravu státního rozpočtu, kabinet na příští rok počítá s deficitem 78,4 miliardy korun ve srovnání s letošním schváleným schodkem veřejných financí 91,3 miliardy korun. [celá zpráva]

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v pondělí oznámil, že ministerstva v následujících týdnech obdrží výdajové limity, ke kterým by se měla do konce července vyjádřit. Podle něj by měla šetřit všechna ministerstva, a to i na běžných výdajích. "Limity ale mohou doznat určitých mírných změn," dodal však ministr.

Nedostatku peněz vyčleněných v příštích letech na kulturu se obávají také sdružení umělců a pracovníků v oblasti kultury, jako například Rada uměleckých obcí, Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů ČR, Iniciativa pro kulturu či Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám