Hlavní obsah

Ministr Kuba odvolal šéfa CzechInvestu, chyboval při vypsání tendru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) odvolal generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka. Ten podle resortu chyboval při vypsání kritizované zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory. Vyplynulo to z auditu CzechInvestu.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Odvolaný ředitel agentury CzechInvest Miroslav Křížek.

Článek

Kuba rovněž pověřil od úterka vedením této státní agentury Petra Očka, ředitele sekce fondů EU.

Interní audit ministerstva podle Kuby ukázal řadu pochybení. "Z výsledku IT části auditu vyplývá, že CzechInvest nejen není schopen doložit, zda byla zakázka zveřejněna v souladu se zákonem, ale také že celý redakční systém, ve kterém jsou zakázky zveřejňovány, neodpovídá nárokům zákona o zadávání veřejných zakázek," uvedl úřad v tiskové zprávě.

Třiatřicetiletý Křížek je od roku 2004 členem ODS. Tehdejší ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) ho šéfem CzechInvestu jmenoval v září 2010. "Po důkladném zvážení mediální reality a po dohodě s panem ministrem odcházím z vedení agentury CzechInvest ... Během mého působení jsem se nikdy nedopustil ničeho, co by mohlo být kvalifikováno jako manažerské pochybení," citovala Česká televize z jeho prohlášení.

Kanceláře CzechInvestu minulý týden kvůli uvedené zakázce prohledávali policisté, odvezli si listinné důkazy a datová média. [celá zpráva]

CzechInvest je státní příspěvková organizace pro podporu konkurenceschopnosti, podnikání a investic. Vznikla sloučením tří příspěvkových organizací. Agentura sídlí v pražské Štěpánské ulici.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie prohledává kanceláře CzechInvestu

Protikorupční policie od středečního dopoledne podle informací Novinek prohledává pražské kanceláře státní agentury CzechInvest. Proč tak činí, není zatím...

Výběr článků

Načítám