Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí zámek Štiřín neprodá. Stát bude hledat jiného uživatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zahraničních věcí nebude prodávat barokní zámek Štiřín v Kamenici u Prahy. Podle čtvrteční odpovědi ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) na interpelaci dojde k převodu zámku na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který se následně pokusí najít vhodného uživatele. Až v případě, že by se to nepodařilo, teprve pak by mohl na řadu přijít samotný prodej.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zámek Štiřín, ilustrační záběry zámku, parku a přilehlých budov.

Článek

„Zámek Štiřín nebude prodáván. Z pohledu ministerstva, které je zřizovatelem dané příspěvkové organizace, jsme důkladně vyhodnotili rentabilitu tohoto zařízení a došli jsme k závěru, že dostatečně nevyužíváme zámek Štiřín. Z toho důvodu jsme oslovili Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), se kterým nyní připravujeme převod toho objektu do jeho dispozice,“ prohlásil šéf resortu zahraničí.

Lipavský to řekl ve čtvrtek ve Sněmovně v odpovědi na ústní interpelaci opoziční poslankyně ANO Jaroslavy Pokorné Jermanové.

Úřad se podle šéfa české diplomacie následně pokusí najít vhodného uživatele. Pokud by se to ve státní správě nepovedlo, pak by mohl přijít na řadu prodej. Vláda by zámek musela prohlásit za nepotřebný státní majetek.

„Budeme postupovat podle zákona, takže v okamžiku, kdy se dokončí převod na ÚZSVM, tak podle zákona oslovíme ostatní státní instituce. Pokud to bude nepotřebný majetek, tak dojde k realizaci úplatného převodu, zatím tak daleko nejsme. Ale musím říct, že v tuto chvíli neregistruji jediný zájem jiné organizace,“ dodal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který zároveň řekl, že chce připravit změnu zákona týkající se prodeje nepotřebného majetku.

O prodeji se mluví roky

Zámek Štiřín s golfovým hřištěm slouží jako konferenční středisko a hotel. O dostatečném nevyužití objektu a případném prodeji státního majetku se mluví již několik let. V minulosti se například neúspěšně usilovalo o převedení majetku pod správu Sněmovny. K prodeji zámku se přikláněly už vlády Petra Nečase (ODS) a Bohuslava Sobotky (ČSSD). Tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Sobotkově kabinetu odhadl, že zámek by stát mohl prodat za jednu až dvě miliardy korun.

Provoz zámku dotuje ministerstvo zahraničí desítkami milionů korun ročně. Do budoucna, i v souvislosti s napjatým státním rozpočtem způsobeným vysokou inflací, cenami energií i válkou na Ukrajině, však s dalším financováním nepočítá. Už v letošním rozpočtu resortu nedostalo ministerstvo na provoz zámku ze státní kasy ani korunu.

Ministerstvo zahraničí už nechce Štiřín. Prodá se za miliardy?

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám