Hlavní obsah

Ministerstvo varuje kvůli ftalátům před plastovou panenkou typu Barbie z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek na webu varovalo před plastovou panenkou Fashion Models, Attractive Girl. Hračka původem z Číny obsahuje nepovolené množství ftalátu DEHP. Ten je nebezpečný zejména pro chlapce, u kterých může negativně ovlivnit plodnost.

Foto: mzcr.cz

Ministerstvo varovalo před plastovou panenkou kvůli ftalátům

Článek

Plastová panenka typu Barbie měří na výšku přibližně 25 centimetrů. Má vlasy různých barev a oblečena je do různobarevných šatů. Jako dovozce je uvedená společnost Asia zboží a jako výrobce Jain Xiong Da Trading Center. Panenka se prodává v papírové krabici s průhledem. Na dolepené etiketě jsou nápisy ITEM NO: HA1531, Panenka, kódy 5-200-14.

Hygienici před hračkou varují, protože při rozboru v ní bylo objeveno nadlimitní množství ftalátu DEHP. Tato sloučenina negativně působí na varlata a ovlivňuje mužské reprodukční schopnosti. Látka je také podezřelá z blokování působení mužských pohlavních hormonů na organismus. Podle ministerstva navíc existují náznaky, že ftaláty mohou vést k imunologickým poruchám, jako je alergie, astmata a ekzém.

Kosmetika s ftaláty a parabeny může u dívek uspíšit pubertu

Děti
Foto: mzcr.cz

Ministerstvo varovalo před plastovou panenkou kvůli ftalátům

Reklama

Výběr článků

Načítám