Hlavní obsah

Ministerstvo školství chce pro zápisné podporu rektorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo školství upustí od návrhu zápisného na veřejných vysokých školách, pokud jej nepodpoří rektoři ani veřejnost. Novinářům to po úterním jednání s rektory řekl náměstek ministra pro vysoké školy Jan Koucký s tím, že peníze ze zápisného by stejně nepokryly schodek v rozpočtu univerzit. Proto prý hledají jiné cesty, jak školám přilepšit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš

Článek

"Zápisné byla jenom jedna z možností, kterou my jsme dělali jenom kvůli vysokým školám... ten problém to neřeší, takže zrovna tak ústup od toho nebude zas tak strašná ztráta," uvedl Koucký a dodal, že definitivně o zápisném rozhodnou až poté, co obdrží stanovisko České konference rektorů. I pokud by bylo zápisné zavedeno už příští rok, školy by si polepšily maximálně o 700 miliónů. Kvůli škrtům však přijdou o 2,3 miliardy.

"Postoj rektorů k zápisnému není v tuto chvíli jednotný, respektive tento postoj se teprve formuluje," uvedl předseda České konference rektorů Petr Fiala. I on ale upozornil, že zápisné je pro ně spíše okrajové téma, protože v žádném případě nemůže vyřešit situaci podfinancovaného českého školství.

Návrh zápisného v maximální výši 6000 korun ročně představilo ministerstvo před dvěma týdny, okamžitě se však zvedla vlna kritiky ze stran škol i studentů. [celá zpráva]

Dokonce i premiér Petr Nečas (ODS) nad návrhem kroutil hlavou. Takový systém označil za plíživé školné, které ovšem nepamatuje na sociálně slabší studenty, protože zatím neexistují výhodné půjčky a speciální stipendia. [celá zpráva]

Později ministr školství Josef Dobeš (VV) vyrukoval s dalším nápadem, že zápisné za studenty, kteří by si ho nemohli dovolit, by zaplatil stát. Představil i možnost, že by deset procent z vybraných poplatků šlo na podporu určité skupiny studentů.

Plánované zavedení školného počítá s poplatkem až 10 tisíc korun na semestr. Studenti by si na to mohli půjčit a splácet dluhy postupně až ve chvíli, kdy dosáhnou nadprůměrné mzdy. Akademici doporučovali raději nižší částky kolem 6000 placené ihned při nástupu do školy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám