Hlavní obsah

Ministerstvo práce tratilo kvůli chybám miliardu. Úřad podal trestní oznámení

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo kvůli špatnému hospodaření s informačními technologiemi o miliardu korun. S odkazem na výsledky auditu to v úterý oznámila ministryně Michaela Marksová (ČSSD). Zároveň upozornila, že některé ze systémů resortu nyní fungují bez platných smluv, jiné služby má naopak dvakrát. Kvůli výsledkům auditu již úřad podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD)

Článek

"Čekali jsme, že výsledky auditu budou zajímavé, ale předčily moje osobní očekávání. Je tady obrovský chaos. Velká část systémů funguje v právním vzduchoprázdnu. V některých případech jsou služby nakoupeny dvakrát nebo třikrát. Kvůli špatnému hospodaření v oblasti ICT se promarnilo kolem jedné miliardy korun," uvedla Marksová.

Podle jejího poradce Roberta Baxy miliardu tvoří výdaje za tři roky, které resort platil za paralelní provoz původního a nového systému pro úřady práce, za vícenáklady na přechod mezi systémy i za náklady na pracovníky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ministryně resort podal dvě trestní oznámení na neznámého pachatele. První se týká možného ohrožení chodu resortu a kybernetické bezpečnosti, druhé pak podezření na podvod na vládě a na antimonopolním úřadu.

Tendry na nové systémy se nestihnou

Náměstkyně ministryně Iva Merhautová uvedla, že ministerstvo na část systémů už nemá smlouvy.

"Není zajištěn provoz a rozvoj zásadních IT služeb, nebyly zahájeny přípravy výběrových řízení," uvedla náměstkyně. Dodala, že tendry se už nestíhají. Aby ministerstvo zajistilo fungování agendy, chystá se požádat vládu o schválení výjimečného postupu. Některé dodavatele chce oslovit přímo.

Nové systémy pro úřady práce ministerstvo pořídilo před pár lety pod vedením tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Úředníci je měli od ledna 2012. Kvůli překotnému zavádění museli pracovat několik týdnů přesčas, programy kolabovaly, tvořily se fronty a lidé dostávali dávky se zpožděním.

Letos v lednu se úřady vrátily ke staronovému OKsystemu, protože antimonopolní úřad zakázal nový systém používat kvůli porušení zákona o zakázkách při výběru dodavatele. Resort práce tehdy totiž nevyhlásil tendr, ale připojil se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám