Hlavní obsah

Ministerstvo kultury otočilo, podnikatel Třešňák může památku v Tachově zbourat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Spor o bývalou tabákovou továrnu v Tachově je u konce. Podnikatel a držitel medaile Za zásluhy v oblasti kultury Jaroslav Třešňák může jednu z budov zbourat, není už památkově chráněná. O změně nedávno rozhodlo ministerstvo kultury, památkáři však byli opakovaně proti.

Foto: NPÚ

Bývalá jídelna s kuchyní v tachovském areálu tabákové továrny

Článek

Na případ upozornil server iRozhlas. Předmětem dohadů byla někdejší jídelna s kuchyní, která je součástí areálu a jež půjde k zemi. „Investor tady plánuje postavit bytový dům,“ nastínil Novinkám ředitel plzeňské pobočky Národního památkového ústavu Petr Sokol.

Doplnil, že závěr resortu kultury ho velmi mrzí. „Celý komplex bývalé tabákové továrny je cenný. Navíc teprve před jedenácti lety ministerstvo areál prohlásilo za kulturní památku,“ upozornil Sokol.

Tehdy skutečně resort uvedl, že někdejší továrna má významnou historickou, architektonickou a urbanistickou hodnotu. Zmínil, že jde o dochovanou industriální architekturu nejenom ve městě, ale jedinou tabákovou továrnu v Plzeňském kraji.

Hadí lázně mají zpět památkovou ochranu, o níž přišly za Staňka

Domácí
Foto: NPÚ

Hlavní tovární budova v Tachově

Jiné plány

Jenže v roce 2022 přišel Třešňák a měl s někdejší jídelnou a kuchyní jiné plány. Chtěl, aby už objekt nebyl památkově chráněný.

Odborníci takový podnět shodili ze stolu. Prohlásili, že stavba je cenná, uvnitř se nacházejí zachované klenby, litinové sloupy, původní obklady i žulové schodiště se zdobeným litinovým zábradlím. Investor se však nevzdal a obrátil se přímo na ministerstvo kultury. To znovu požádalo o stanovisko památkáře, kteří trvali na svém. Resort se však ptal i na tachovské radnici a Plzeňském kraji. A obě instituce se zrušením památkové ochrany souhlasily.

„Budova jídelny je silně znehodnocena a je ve špatném stavebním stavu, krov dokonce v havarijním,“ sdělil Novinkám starosta Tachova Petr Vrána (Volím Tachov).

Dodal, že revitalizace browfieldu v blízkosti centra je v zájmu rozvoje města. „Zamýšlený projekt vrací areálu život i využití a zároveň propojuje dvě oddělená sídliště,“ nastínil.

Souhlasíme se zrušením

Obdobně se vyjádřil i Plzeňský kraj. „S ohledem na budoucnost komplexu, kdy investor navrhuje celkovou revitalizaci prostoru, jsme souhlasili se zrušením památkové ochrany. To ale automaticky neznamená povolení k demolici objektu. To už řeší Tachov,“ podotkla mluvčí hejtmanství Eva Mertlová.

Resort kultury zrušil památkovou ochranu jídelny s kuchyní začátkem letošního roku. „Rozhodnutí je pravomocné,“ informovala za tiskové oddělení Ivana Awwadová. Dodala, že investor musí splnit stanovené podmínky, a to zdokumentovat objekt a přemístit vybrané architektonické a řemeslné prvky jinam do areálu, aby se zachovaly.

Třešňák na dotazy Novinek neodpověděl. Mluvčí jeho firmy JTH Holding Radka Metz pouze napsala, že živé obchodní případy a interní jednání nekomentují. „Veškeré naše kroky respektují platné právní předpisy,“ uzavřela.

Nicméně serveru iRozhlas podnikatel řekl, že v Tachově postaví bytové domy a prodá je, aby vydělal na opravy zbývajících budov. Hlavní tovární objekt se promění v kavárnu s pekárnou, cukrárnu, lékárnu, obchody i restauraci. Rekonstrukce by měla vyjít na 300 milionů korun.

Třešňák sponzoroval kampaň bývalého prezidenta Miloše Zemana. Od něj také předloni dostal medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Třešňák při udílení vyznamenání

Seznamu prestižních památek nově vévodí Křižíkova tramvaj, plzeňská radnice i poběžovický zámek

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám