Hlavní obsah

Ministerstvo: 163 cestovek nemá pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ve středu zveřejnilo seznam 163 cestovních kanceláří, které podle jeho informací nemají uzavřenou povinnou pojistku proti následkům insolvence, a MMR proto podalo podnět živnostenským úřadům na zahájení správního řízení.

Foto: archiv Janis Sidovský

Velká muzikálová hvězda Louise Dearman.

Článek

Mluvčí MMR Petr Dimun vysvětlil, že na seznamu mohou být i cestovní kanceláře, které změnily statut na cestovní agentury, případně v poslední době ukončily činnost. "Pokud se někdo na seznamu najde a jeho CK už neexistuje, ať nám dá vědět, pošle dokumenty, a pokud dokáže, že je poškozený, tak s tím něco uděláme," řekl Novinkám Dimun.

Právě to je případ cestovní kanceláře Karla Klusáka, jehož firma činnost ukončila letos v únoru. "Loni jsem se rozhodl změnit právní statut. Nová společnost zahájila činnost ještě loni, byla řádně pojištěna stejně jako předchozí CK, jejíž činnost jsem řádně ukončil," sdělil Novinkám Klusák. Má řádné rozhodnutí živnostenského úřadu, které CK, která je na seznamu uvedená, ruší. Jeho kopii má redakce k dispozici

MMR nemá možnost, jak CK kontrolovat

Dimun tvrdí, že do přijetí novely zákona o cestovním ruchu MMR nemá možnost, jak si činnost CK ověřovat. Může jen porovnávat existující CK a seznamy pojištěných kanceláří  jednotlivých pojišťoven. Změny statutů či majitelů firem mu proto mohou uniknout.

"Právě proto je v úvodu k seznamu napsáno, že kanceláře mohou mít jiný statut a to, že jsou na seznamu rozhodně neznamená, že porušují zákon," řekl Dimun.

Ministerstvo se snaží vyvarovat toho, aby se opakoval případ cestovní kanceláře Moravia Tour, jejíž majitelka prodávala zájezdy i přesto, že neměla pojištění, čímž porušovala zákon. Klienti na zájezd neodjeli, protože Růžena Droboličová i s penězi odjela do Spojených států.

Novela zákona by MMR měla umožnit udebrat kanceláři, která není pojištěná, licenci

Bez pojištění jsou hlavně menší cestovky

Na seznamu jsou převážně menší kanceláře. České úřady podle něj v letošním roce přerušily platnost živnostenských oprávnění téměř stovce cestovních kanceláří. Pozastavenou činnost má 11 firem, dalších 42 oprávnění úřady zrušily a s 12 zahájily správní řízení.

CK se bude soudit

Problém se seznamem má i společnost CK FSBK. Používá obchodní značku Detur a právě Detur s.r.o se sídlem v místě, kde sídlí FSBK je na seznamu uvedená mezi kancelářemi, kterým úřady živnostenské oprávnění přerušily.

"Na adrese uvedené v seznamu, kde CK FSBK sídlí, nikdy společnost Detur s.r.o. neexistovala. Proti zveřejnění své značky a adresy v seznamu se CK ohradí soudní cestou," řekl zástupce kanceláře Luděk Louda. 

FSBK je řádně pojištěná u České pojišťovny a cestovní kancelář pod názvem Detur s.r.o. nikdy neprovozovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám