Hlavní obsah

Milovníci mandlí okupovali Hustopeče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hustopečském nádraží brzdí vlak. Je sobotní dopoledne a město na Břeclavsku zrovna žije Slavnostmi mandloní a vína. Dav lidí bere kurs na náměstí v centru a poté pokračuje do mandloňového sadu nad městem. Město navštívily tisíce lidí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kvete i nejmladší mandloňový sad Kateřiny Kopové

Článek

Příjezdy do města lemují parkující auta, všechna volná místa se proměnila v parkoviště. Neklamný důkaz, že se myšlenka stavět na výjimečnosti mandloní ujala a láká lidi zdaleka. Třeba skupinka z Prahy zahájila slavnosti už v pátek touláním po sklepech místních vinařů.

V sobotu se návštěvníci zastavili na náměstí, kde je čekala spousta stánků s gastronomickými specialitami, oděnými do mandlové příchutě.

„Dukelské náměstí jsme zaplnili mandlemi ve všech podobách, především pak v té, která potěší chuťové pohárky a zaplní žaludky,“ uvedla vedoucí odboru marketingu a kultury Jana Hrádková. V gastrozóně na příchozí čekala jídla z kuchyně místních i přespolních kuchařů.

Nekonečné procesí návštěvníků pak směřovalo z náměstí nahoru nad město do mandlových sadů. Na Starém vrchu u rozhledny mohli pokračovat v ochutnávkách. Víno, mandlovice, která se kvůli legislativě musí jmenovat mandlovka, mandlové zákusky a třeba letošní specialitu.

„Řeznictví a Uzenářství Milan Franc nám na akci vyrobilo speciální klobásu. Návštěvníkům můžeme nabídnout z grilu specialitu, kde kromě masa utváří chuť mandle. Vznikla právě kvůli dnešní akci,“ uvedla Kateřina Kopová z Hustopečské mandlárny.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V nabídce byla i speciální klobása

Návštěvníci, kterým v ochutnávce vín či mandlovky bránilo odstavené auto na parkovišti pod kopcem, mohli sáhnout po další novince letošního roku. Mandlová limonáda v plechovkách představuje alternativu k nealkoholickému nápoji, připravovanému jinak jen v provozovnách Mandlárny.

„Čtvrtlitrové plechovky navazují na loňskou zkušební dávku mandlové limonády v plastu. Slibujeme si od ní větší trvanlivost,“ řekla Kopová. Mandlový sirup si nechává vyrábět v Itálii. Jde o přísadu používanou při výrobě alkoholických nápojů. „U nás takový sirup nikdo nevyrábí,“ řekla.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hustopeče navštívily tisíce lidí

Slavnost mandloní připomíná historický význam, kdy sady kolem Hustopečí sloužily pro zásobování tuzemských čokoládoven mandlemi. Po listopadu 1989, kdy pominula potřeba snažit se o vlastní zásobování, sady přestaly sloužit původnímu účelu a zpustly.

Z iniciativy města se dočkaly nejen řádné péče. Kopová, která pomáhá šířit věhlas města výrobky z mandlí, současně pomáhá i přežití stromů. S rodinou a přáteli vysázela nejmladší mandloňový sad nad městem. Kromě dvouhektarového sadu založila a doplňuje i mandloňové arboretum. Na půlhektarovém pozemku už vysázela dvacet druhů mandloní z celé Evropy.

Habáni se po čtyřech stoletích vrátí do Hustopečí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám