Hlavní obsah

Milník v léčbě nádorů. V Liberci je technologie, za kterou doteď museli místní cestovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotnictví v Libereckém kraji hlásí významný milník. Vůbec poprvé je v regionu takzvaná pozitronová emisní tomografie (PET CT), technologie, která dokáže zobrazit i nepatrnou progresi zhoubného nádoru v lidském těle. Onkologičtí pacienti z Liberecka museli za vyšetřením na PET CT přístroji dosud dojíždět do Prahy, Hradce Králové nebo Ústí nad Labem.

Video: Právo

 
Článek

Pro nový a důležitý přístroj vytvořila liberecká nemocnice zcela nové prostředí. Na místě, kde dříve stávala budova ředitelství nemocnice, vyrostl moderně vypadající Pavilon nukleární medicíny, kam nemocnice soustředila PET CT i jinou nádorovou diagnostiku.

Pavilon už slouží pacientům, ve středu ho ale čeká ještě dodatečné slavnostní otevření. Zúčastnit se ho má premiér Petr Fiala (ODS) i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Výstavba třípodlažního pavilonu, který je čistě diagnostickým pracovištěm – neprovádí se tu žádné zákroky ani léčba – vyšla nemocnici na bezmála 300 milionů korun. Jen za PET CT přístroj a jeho servis v následujících deseti letech zaplatila nemocnice 146 milionů. „Na dalších 150 milionů vyšla stavba samotného pavilonu,“ řekl mluvčí Krajské nemocnice v Liberci (KNL) Václav Řičář.

Středočeské nemocnice řeší výpovědi a mzdy lékařů

Domácí

Pozitronová emisní tomografie umí velice jemně zobrazovat metastázy zhoubného onemocnění. Dokáže tak dát lékařům informaci, zda je onemocnění zvládnuté a stagnuje, nebo naopak.

„PET CT funguje tak, že se lidem aplikuje radiofarmakum, které se pak v lidském těle zvýšeně hromadí v buňkách se změněnými metabolickými funkčními vlastnostmi, což bývají často buňky nádorové či zánětlivé,“ popsal princip lékařský ředitel KNL Tomáš Roubíček.

Radionuklidy a potrubní pošta

I proto je součástí nového pavilonu také přípravna radionuklidů, které se podávají coby farmaka a jsou pro zobrazování na PET CT přístroji zásadní. Pacientům se vpravují do těla převážně formou injekce.

„Naši farmaceuti přichystají injekce k aplikaci pro každého pacienta jednotlivě, podle jeho váhy a druhu vyšetření. Označenou injekci pak zasílají potrubní poštou ve speciálních kapslích ze suterénu do přízemí, kde je aplikována pacientům buď do žíly, nebo do podkoží,“ popsala vrchní sestra oddělení nukleární medicíny Lenka Šťastná.

Po vpravení radioaktivní látky se podle Šťastné pacient vlastně stává zářičem. „Z hlediska záření je ale pro okolí neškodný, protože dávky, které dostává, jsou poměrně nízké. Nedoporučujeme pouze dlouhodobý kontakt s miminky nebo malými dětmi,“ upřesnila vrchní sestra. „Pacientům po vstříknutí radiofarmaka nebývá špatně, nebolí je to, nemívají alergické reakce,“ dodala sestra.

Kromě PET-CT už v novém pavilonu slouží pro vyšetření také nově pořízený přístroj SPECT (jednofotonová emisní výpočetní tomografie) za více než 14 milionů korun, druhým je starší přístroj SPECT/CT, který nemocnice přestěhovala do nového pavilonu ze starých prostor.

Kromě přípravny radionuklidů je v novém pavilonu také sklad radioaktivního odpadu, recepce, čekárny, aplikační místnosti i zelení pokrytá střecha, kterou bude moci využívat personál i pacienti.

Reklama

Výběr článků

Načítám