Hlavní obsah

Milion skupinek pro demokracii. Spolek vzdal masivní protest

Novinky, jas

Demonstrace spolku Milion chvilek pro demokracii se v úterý v Praze uskuteční v omezeném rozsahu a bez plánovaného pochodu k Úřadu vlády. Protesty jsou naplánovány i na dalších 145 místech po celé republice. Spolek protesty organizuje kvůli nesouhlasu se zneužíváním moci ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle nich zneužil epidemii koronaviru k prosazování vlastních zájmů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mikuláš Minář

Článek

Protestu, který je naplánován na úterních 18 hodin na Staroměstském náměstí, se bude moci aktivně zúčastnit 500 osob, jimž bude vyhrazen koridor, budou pro ně připravené dezinfekce a budou nabádáni k dodržování dvoumetrových rozestupů a nošení roušek.

To vše podle organizátorů za situace, kdy „tisíce lidí už od dubna plní hobbymarkety a nyní i aquaparky, Pražský hrad či zoo“.

Lidem, kteří se na demonstraci nevejdou, organizátoři vzkázali, že budou moci svůj názor vyjádřit individuálně.

Přehledně: Jaká opatření se od pondělí uvolňují

Koronavirus

Organizátoři zdůvodnili omezení tím, že chtějí omezit rizika šíření koronaviru, ale i tím, aby „marketingové a mediální mašinerii hnutí ANO zabránili v šíření případných diskreditačních příběhů o 'hazardujících Pražanech, kteří spustili novou fázi koronavirové nákazy'.”

Omezení počtu osob plyne z nařízení ministerstva zdravotnictví, podle něhož jsou shromáždění omezena na maximálně 500 osob. Ačkoliv policie avizovala, že nehodlá lidem bránit ve shromažďování, které je jedním ze základních práv, porušení nařízení ministerstva zdravotnictví by mohly postihovat hygienické stanice.

Bránit demonstrantům nebudeme, vzkázala policie. O porušení pravidel informuje hygieniky

Domácí

Jak Milion chvilek oznámil již dříve, hodlá proti nařízení ministerstva zdravotnictví podat správní žalobu.

Vedle omezení počtu účastníků spolek zcela zrušil původně plánovaný pochod ke Strakově akademii, která je sídlem kabinetu.

Milion chvilek podá žalobu kvůli omezení účasti na demonstracích

Domácí

Spolek loni zorganizoval nejmasovější protesty po roce 1989, které byly zaměřeny proti střetu zájmů premiéra Babiše a instalaci Marie Benešové na post ministryně spravedlnosti.

Nyní Milion chvilek poukazuje na Babišův přetrvávající střet zájmů i zjevný rozpor v tom, co vláda slíbila na podporu ekonomiky kvůli koronaviru, a skutečně poskytnutou pomocí. Pozornosti neušla ani údajná snaha ovládnutí rady ČT a „cílený rozklad demokratických institucí”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na Letenskou pláň loni dorazilo podle organizátorů 250 tisíc lidí, policie tvrdí, že jich bylo o pětinu méně.

„Vláda pomalu, ale jistě utahuje šrouby. Premiér Babiš zneužívá pandemie koronaviru. Slouží sám sobě, místo aby sloužil lidem. Omezuje naše práva, dosazuje své lidi, kam to jde, kšeftuje s naší budoucností a privatizuje si státní správu,” konstatoval zakladatel spolku Mikuláš Minář.

Reklama

Výběr článků

Načítám