Hlavní obsah

Milión lidí v Česku se ročně pokouší skoncovat s cigaretou

– Praha
Právo, Václav Pergl

V České republice se zhruba milión lidí ročně pokouší přestat kouřit, ale jen čtyři procenta z nich vydrží. Právu to v úterý sdělila profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V České republice se ročně pokouší přestat kouřit zhruba milión lidí, ale naprostá většina z nich bez jakékoliv pomoci. Proto je úspěšnost jen zhruba čtyři procenta. To znamená, že čtyři kuřáci ze sta po roce nekouří,“ uvedla Králíková.

Dodala, že úspěšnost pacientů jejich centra, které funguje už dvanáct let, je desetkrát vyšší. „Léčili jsme skoro šest tisíc pacientů a úspěšnost je 40 procent, pokud užívají léky půl roku, je to dokonce 60–70 procent,“ dodala Králíková.

Podle ní to neznamená, že když se kuřákům nepovede přestat napoprvé, že jsou neschopní. „Oni jsou prostě nemocní. Závislost na tabáku je nemoc a má i svou diagnózu F17. Pokud se jim proto nepodaří přestat bez pomoci, měli by vyhledat odbornou pomoc. Kontakty najdou na stránkách Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz, kde jsou kromě 36 center pro závislé na tabáku také kontakty zhruba 150 lékáren, které také poskytují poradenství, a 200 vyškolených lékařů, na něž se rovněž mohou obrátit,“ uvedla odbornice.

Z výsledků léčby závislostí ve specializovaných centrech vyplývá, že intenzivní léčba závislosti na tabáku je účinná. Péče v těchto centrech je hrazena ze zdravotního pojištění a na léky pacientům center nyní přispívají Všeobecná zdravotní pojišťovna částkou 2500 korun za rok a Oborová zdravotní pojišťovna částkou 4000 korun za rok.

Bez cigarety i nižší deprese

Králíková zdůraznila, že zdravotní pojišťovny by měla zajímat nákladová efektivita této léčby. „Naše pracoviště dokáže zajistit léčbu závislosti na tabáku ročně za 1333 korun, což je zlomek ceny, kterou zdravotní pojišťovny za léčbu hradí,“ uvedla odbornice.

Psychická onemocnění jsou nejčastější komorbiditou, tedy dalším onemocněním, kuřáků. Obava ze zhoršení deprese po zanechání kouření se ale podle výzkumu centra neprokázala.

„Opak je pravdou. Příznaky deprese se naopak při abstinenci zlepší, a to zejména u těžké deprese: čím vyšší stupeň příznaků deprese, tím významnější zlepšení,“ sdělila Právu autorka studie doktorka Lenka Štěpánková z uvedeného centra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám