Hlavní obsah

Nejsme Rusko, Zeman vlastizrádce, demonstrovali lidé na akci Milionu chvilek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spolek Milion chvilek pro demokracii ve čtvrtek v podvečer uspořádal demonstrace pod názvem Hrad za hranou, republika v ohrožení. Hlavní protest se uskutečnil na pražském Václavském náměstí, kam přišlo několik tisíc lidí. Demonstranti se ale v počtu stovek sešli i v desítkách dalších měst po celé republice.

Záznam: Demonstrace na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

„Prezident místo podpory vlastního státu opakuje stejné pohádky jako proruské dezinformační weby a ruská propaganda. Jeho setrvávání ve funkci je bezpečnostní hrozbou pro naši republiku,” uvedl k důvodům svolání protestu předseda spolku Benjamin Roll s poukazem na dění kolem kauzy výbuchů ve Vrběticích a následnou diplomatickou přestřelku mezi ČR a Ruskem, jehož agenti výbuchy podle zjištění českých tajných služeb způsobili.

Foto: Novinky

Demonstrace na Václavském náměstí

Vedle toho prý trvá i další z důvodů, pro něž spolek pořádal protesty v minulosti, tedy přetrvávající střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

Rozhovor s Benjaminem Rollem ke čtvrteční demonstraciVideo: Novinky

Někteří účastníci si přinesli i transparenty, například s nápisy: „Spolu patříme na západ”, „Zeman vlastizrádce” nebo „Nejsme Rusko, nejsme zboží”.

Účastníci brněnské akce měli zase nápisy „Dejte si Zemana vedle Lenina” nebo „Otevřete školy, zavřete Babiše”. I tady některé transparenty Zemana označovaly za velezrádce. V Brně dorazilo kolem 800 lidí, kteří s rozestupy zaplnili Dominikánské náměstí před Novou radnicí.

Průzkum: Zemanovi nedůvěřuje 63 procent lidí

Domácí

Na demonstraci v Praze vystoupily vedle zástupců spolku i další osobnosti. Bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb přečetl otevřený dopis s výzvou senátorům, aby podali ústavní žalobu na Zemana. Prezident podle něj pronesl projev k Vrběticím opožděně, zpochybnil výsledky vyšetřování a zachoval se jako obhájce Ruské federace, a ne hlava českého státu. Kocáb pak vyzval protestující, aby výzvu také podepsali.

Foto: Novinky

Demonstrace na Václavském náměstí

Na demonstraci promluvila i zástupkyně v Česku žijících Rusů ve vládní radě pro národnostní menšiny Eugenie Číhalová. „Vyzýváme všechny včetně toho, kdo sedí na Hradě, aby se zamysleli nad svým jednáním. Zastupujete Českou republiku, a ne Ruskou federaci, která je pokračovatelem Sovětského svazu,” řekla. Protestující její slova odměnili potleskem.

Účastníky organizátoři žádali o dodržování bezpečnostního desatera, které vedle obligátních respirátorů a rozestupů obsahuje i výzvu k otestování se. Lidem patřícím mezi ohrožené skupiny organizátoři pro jistotu doporučili zvážit osobní účast a sledovat raději on-line přenos. Stejné doporučení platilo i pro ty, kteří se necítí fit.

Foto: Novinky

Demonstrace na Václavském náměstí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám