Hlavní obsah

Miliardář Janeček zvažuje kandidaturu na Hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český miliardář, matematik Karel Janeček, přemýšlí nad možností kandidovat na prezidenta republiky. S odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje to napsal server Lidovky.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Miliardáři Karlu Janečkovi (na snímku) se nepodařilo ochránit svého otce před soudními třenicemi.

Článek

„Přemýšlí nad tím. Už si k tomu nechal vypracovat průzkum,“ řekl serveru Lidovky.cz anonymizovaný zdroj, který je obeznámen s přípravami.

Miliardáře k tomuto rozhodnutí podle zdroje vyprovokovalo údajné omezování svobod spojené s protiepidemickými opatřeními během koronavirové krize.

Janeček by chtěl kandidaturu využít k propagaci volební metody D21, kterou vymyslel. V tomto systému má volič více hlasů, v určitém nastavení i negativní. Podle autora by měla vést ke konsensuálnějším výsledkům, než přináší současný volební systém.

Na Českém slavíkovi se bude hlasovat systémem D21. Vítězové budou vyhlášeni 19. listopadu

Kultura

Podle zjištění serveru má Janeček pocit, že na české politické scéně chybí „autorita, která by dokázala oslovit lidi mimo stranické struktury”.

Minulý týden známý miliardář a bojovník proti korupci oznámil opětovné spuštění tradiční hudební ankety Český slavík (nově Český slavík 21). Právě v ní si mohou Češi vyzkoušet hlasování pomocí „Janečkovy metody”.

Matematik a filantrop

Janeček vystudoval na americké univerzitě Bradley University, následně absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Doktorát získal v oboru finanční matematiky na univerzitě Carnegieho–Mellonových v Pittsburghu.

Je spolumajitelem finanční skupiny RSJ, která obchoduje s finančními deriváty na globálních burzách a spravuje široké investiční portfolio v České republice a v zahraničí.

Dlouhodobě se věnuje mecenášské činnosti, je zakladatelem několika nadačních fondů, včetně Nadačního fondu Neuron na podporu vědy.

Anketa

Líbil by se vám Karel Janeček jako prezident?
Ano.
35,6 %
Ne.
54,8 %
Zatím nemám názor.
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16307 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám