Hlavní obsah

Mikulov se proti vrácení hrobky Ditrichštejnům odvolal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov

Mikulov nesouhlasí s rozhodnutím soudu, který uznal nárok Ditrichštejnů na hrobku na historickém mikulovském Náměstí. Právník města podal v pondělí odvolání proti rozsudku soudu prvního stupně.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Ditrichštejnská hrobka v Mikulově

Článek

Jak ve středu uvedla ve svém prohlášení radnice, jejich právní zástupce se neztotožňuje se zjištěným skutkovým stavem, který byl zjištěn neúplně a nesprávně, a takto zjištěný skutkový stav byl nesprávně posouzen po právní stránce.

„Soud prvého stupně nevzal v úvahu všechna tvrzení města a neprovedl důkazní prostředky, které mají svědčit pro zamítnutí žaloby. Nezohlednil především oprávněnost odnětí majetku otci žalobkyně,“ uvedl právník Jiří Petřík.

Zpochybnění Benešových dekretů

Mikulovští uvádí, že soud prvního stupně nerespektoval znění tehdejších právních předpisů a fakticky zpochybnil závaznost takzvaných Benešových dekretů.

Ditrichštejnové získali mikulovskou hrobku

Domácí

Mluvčí radnice Markéta Ničová připomněla, že od roku 1994, kdy hrobku město získalo, investovalo do oprav zhruba sedmašedesát milionů korun. Ze svého rozpočtu uvolnilo dvacet milionů, dalších sedmačtyřicet získalo na dotacích. Jako řádný hospodář se o hrobku stará v souladu s veřejným zájmem, ale i zájmem žalobkyně.

„Kromě uvedených sedmašedesáti milionů korun na opravy město investovalo další desítky milionů na běžnou údržbu a provoz,“ připomněla mluvčí. Hrobka ale potřebuje další opravy a od okamžiku podání žaloby na její vydání město redukovalo investice pouze na nejnutnější opravy.

Radnice v Mikulově od vynesení rozsudku mlčela s tím, že nebudou reagovat dříve, než se seznámí s jeho písemným vyhotovením. Následně se radila na dalším postupu, informace o podání odvolání zveřejnila ve středu. „S rodinou paní Mercedes Ditrichštejn, která žije v Argentině, jsme se po vynesení rozsudku nekontaktovali,“ řekla mluvčí.

Hrobka patří mezi nejvýznamnější památky Mikulova. Láká na možnost prohlídky i návštěvy terasy s výhledem na Náměstí, zámek i Svatý kopeček. „Stálá výstava upozorňuje na loretánskou minulost kostela a poutnickou minulost Mikulova. Využity jsou hrobové nálezy, získané při antropologickém výzkumu některých rakví, mobiliář, plastiky a obrazy,“ doplnila mluvčí.

V Mikulově strávila nešťastná Perchta, bílá paní rožmberská, život plný hořkosti

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám