Hlavní obsah

Ditrichštejnové získali mikulovskou hrobku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Mikulov na Břeclavsku má vrátit rodinnou hrobku na Náměstí původním majitelům. Olga Maria de las Mercedes Teresa Margarita von Ditrichštejn uspěla ve středu u Okresního soudu v Břeclavi se žalobou na její vrácení. Nic jiného jí ale soudy nepřiřkly.

Foto: Profimedia.cz

Ditrichštejnská hrobka v Mikulově

Článek

Ditrichštejnová původně chtěla vrácení rodové hrobky, dalších pěti objektů ve městě a zhruba 200 pozemků. Břeclavský soud to zamítl, Krajský soud v Brně ale při projednávání odvolání nařídil, aby se okresní soud znovu zabýval tím, zda lze vydat hrobku.

Břeclavský soud ve středu odpoledne nakonec žalobě vyhověl a hrobku rodu vrátil. U dalších majetkových nároků platí zamítnutí žaloby.

Otci žalobkyně Alexandru Dietrichštejnovi zabavil majetek československý stát bezprostředně po druhé světové válce. Argumentoval tím, že byl členem Henleinovy Sudetoněmecké strany (SdP). Podle soudkyně břeclavského soudu Hany Dobišarové ale s ohledem na charakter nemovitosti došlo konfiskací hrobky k porušení základních lidských práv, kdy stát nemohl vlastnit právě tuto nemovitost. Pro příklad uvedla, že je to totéž, jako kdyby stát někomu zabavil hrob babičky.

Dědička rodu Ditrichštejnů žádá zpět své pozemky za stamilióny

Krimi

Právní zástupce Mikulova Jiří Petřík poukazoval na to, že došlo ke konfiskaci veškerého jeho majetku a že otec žalobkyně se konfiskaci nijak nebránil. „Soud nemůže jít nad rámec toho zákona,“ poukázal Petřík.

Doplnil, že žalobkyně sama za uplynulých 30 let do hrobky neinvestovala ani korunu, zatímco žalovaný ji zvelebil, když město nemovitost převzalo v 90. letech minulého století v dezolátním stavu, a v dezolátním stavu byly i ostatky předků žalobkyně.

Právní zástupkyně Dietrichštejnové zase argumentovala, že kdyby její klientka hrobku vlastnila, také by do ní investovala.

Ditrichštejnová požadovala vrácení majetku ve více soudních sporech. Žaloba kromě Mikulova mířila i na stát a Jihomoravský kraj.

Krajský soud v Brně už dříve potvrdil, že rozhodnutí o většině nárokovaného majetku bylo správné, u hrobky ale nařídil nárok znovu projednat. Soudce Libor Daňhel při tom upozornil na verdikt Ústavního soudu ke kauze rodu Schwarzenbergů u Třeboně.

„Je potřeba odkázat na závěr Ústavního soudu, podle kterého je potřeba se chovat k takovým místům s respektem k právu na rodinný život. Pokud tato stavba byla vybudována za účelem, aby zde byly ukládány ostatky předků a sloužila jako pietní místo, tak potom máme za to, že je nutno zkoumat, jak je to s vlastnickým právem,“ řekl.

Dědička rodu Walderode nemá nárok na majetek za miliardy, potvrdil soud

Domácí

Reklama

Související témata:
Ditrichštejnové

Výběr článků

Načítám