Hlavní obsah

MF Dnes se musí Bartákovi omluvit za článek o pandurech

– Praha
Právo, rav

Bývalý ministr obrany Martin Barták v úterý uspěl u Vrchního soudu v Praze se svou žalobou na vydavatelství Mafra. To se mu musí prostřednictvím textu v Mladé frontě Dnes omluvit za článek z února 2010 týkající se kauzy možné korupce při nákupu transportérů Pandur.

Foto: Zdeněk Fučík, Právo

Bývalý ministr obrany Martin Barták

Článek

Podle odvolacího senátu v otázkách redaktora MF Dnes při rozhovoru s rakouskými exmanažery společnosti Steyr byl obsažen výrok podsouvající možné nezákonné jednání Bartáka. Soud míní, že šlo o zásah do cti a důstojnosti, tedy osobnostních práv bývalého ministra.

Původní rozsudek Městského soudu v Praze z loňského srpna byl přitom zcela opačný, tehdy soud žalobu Bartáka zamítl.

Advokátka Mafry Helena Chaloupková krátce po rozsudku uvedla, že podá ve věci dovolání k Nejvyššímu soudu. Omluvu nicméně bude muset deník uveřejnit na straně tři ve stejné velikosti a formátu písma, jako byl původní článek z předloňského února.

„Jsem samozřejmě rád, že to takto dopadlo, protože jsem normální člověk. Cením si toho, že někdo tady rozhoduje podle práva a nikoli dle společenské objednávky. Jsem přesvědčen o tom, že MF Dnes hrubě manipuluje fakta. Domnívám se, že i v jiných případech existuje dostatek důkazů, aby se v dohledné době mohlo dokázat, že tomu tak je,“ reagoval na rozsudek Barták.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám