Hlavní obsah

Mezinárodní letecký festival CIAF pokračuje na hradeckém letišti i v neděli

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Za slunečného počasí pokračuje v neděli v Hradci Králové 18. ročník mezinárodní airshow CIAF 2011. Během více než šestihodinového sobotního programu se nad plochou bývalého vojenského letiště představili civilní i armádní letci z jedenácti států. Lákadlem bylo zejména vystoupení českého gripenu, slovenského Mig-29 nebo francouzské akrobatické skupiny Breitling Jet Team, létající na českých stojích L-39 Albatros.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Mezi akrobatickými skupinami se představil i český tým Flying Bulls, létající na strojích Z-50 LX.

Článek

Francouzi, pro něž je hradecká přehlídka zahájením několikaměsíčního turné, však nebyli jedinou skupinou, která do Hradce zavítala. Premiérově se tu představila například lotyšská skupina Baltic Bees jet Team, zaujala i polská sedmička na PZL-130 Orlík, tradiční vystupující Očovští bačovia nebo čeští Flying Buills.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kpt. Michal Daněk v kokpitu Jas-39 Gripen.

Zpestřením programu byl například vzdušný souboj historických letounů Fokker a Camel nebo souboj s balonky v podání Zlín Tria na Z-142. Z patnácti vypuštěných balonků se jich třináct povedlo pilotům zasáhnout.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Francouzský Breitling Jet Team, létající na sedmi L-39 Albatros, v akci.

Po loňské premiéře se na CIAF vypravil i arcibiskup pražský Dominik Duka. Zatímco loni se proletěl stojem L-29, letos se spolu s hradeckým primátorem Zdeňkem Finkem posadil do Cesny 337. Jak však připomněl mluvčí přehlídky Tomáš Otruba, bohužel vzhledem k organizačním komplikacím se nepodařilo zrealizovat přílet stroje Eurofighter Typhoon rakouské armády.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V programu se objevila i ukázka využití armádních vrtulníků W-3A Sokol například k hašení požárů.

Vzhledem k množství diváků, kteří přijíždějí na hradeckou leteckou show, platí i v neděli dopravní omezení v blízkosti letiště. Zejména se jedná o úplné uzavření Jaroměřské ulice mezi Rusekem a křižovatkou s Piletiskou ulicí, a to od 6 do 18 hodin.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Návštěvníky letecké přehlídky láká i možnost prohlédnout si letadla zblízka.

„Objízdná trasa povede obousměrně přes Piletice, Slatinu, Černilov a Bukovinu. Uzavřeným úsekem bude umožněn průjezd pouze linkovým autobusům a vozidlům integrovaného záchranného systému.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zřejmě nejočekávanějším vystoupením letošního CIAFu byla ukázka francouzského Breitling Jet Teamu, létajícím na sedmi L-39 Albatros.

Částečně bude ve stejné době uzavřena také ulice Jana Černého v úseku od Spořilovské po Piletickou ulici. Silnice však bude uzavřena pouze ve směru z centra města k letišti, v opačném směru zůstane provoz zachován,“ uvedla mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková. Naopak posílena je městská hromadná doprava, včetně mimořádných linek z terminálu hromadné dopravy a z Moravského Předměstí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Slovenská armáda se v Hradci Králové prezentovala vystoupením stroje Mig - 29.

Reklama

Výběr článků

Načítám