Hlavní obsah

Mezi skiny a anarchisty padaly facky

ČTK, Jitka Götzová, Lenka Kadeřávková, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po celou dobu relativně klidný zhruba dvousetčlenný průvod anarchistů Prahou se ve čtvrtek zkomplikoval až potyčkou vyvolanou několika pravicovými radikály. Incident se odehrál až na Vítězném náměstí, kam levicoví aktivisté z Kampy doputovali.

Foto: Pavla Hlavatá

Chevrolet Camaro z Chebu

Článek

Několik skinheadů, jejichž prvomájové setkání oficiálně skončilo již ve 14 hodin na Hradčanském náměstí, se přidalo na konec průvodu anarchistů. Při pochodu se zdrželi jakýchkoliv projevů a nejprve pokojně seděli jako jejich protivníci na trávníku na Vítězném náměstí. Zhruba v půl čtvrté však vzájemní odpůrci začali na sebe pokřikovat různá hesla.

Pár minut poté začaly létat facky. Do potyčky se vmísili policisté a obě strany roztrhli.

Policie vyhodnotí záznam z videa

"Nebyl důvod někoho předvádět, ale celý incident máme natočený na videu. Takže to budeme ještě vyhodnocovat a není vyloučené, že ještě předvedeme další osoby. Jsou to pro nás známé osoby," konstatovala pražská policejní mluvčí Eva Brožová bez toho, aniž by uvedla konkrétní jména.

Podle jejích informací nebyl nikdo zraněn. Jednomu skinovi nicméně tekla po obličeji krev.

Policisté po bitce odvedli skinheady do podchodu stanice metra Dejvická, kde je legitimovali. Pak pravicoví radikálové odešli. Ještě v metru se dostali do slovního konfliktu s některými novináři kvůli fotografování.

Pochod skinu a anarchistů se minul

Anarchisté se sešli na Kampě v poledne. Řečníci pronesli několik projevů a asi po dvou hodinách se dav vydal do Dejvic. Manifestující nejprve za zvuků bubnů a provolávání protivládních hesel prošli pod Karlovým mostem a ulicí Lužického semináře se dostali až na Klárov, kde museli policisté zastavit dopravu. Někteří nesli transparenty "Naše životy do našich rukou" a "Za sjednocenou Evropu, ale bez útlaku a vykořisťování".

Policie se obávala možného střetu anarchistů se skiny. Asi osmdesát přívrženců hnutí skinhead totiž šlo rovněž Prahou, a to z Jungmanova náměstní na Malou Stranu. Na vážnější potyčky se však nedostalo. Policie legitimovala několik skinů a u jednoho z nich našla nůž a teleskopický pendrek, dalšího předvedla kvůli nášivkám na oděvu v souvislosti s podezřením z trestného činu podpory a propagace směřující k potlačení práv a svobod občana.

Prvomájová manifestace na Letné

Hanba válce v Iráku, ne vstupu do Evropské unie a nezaměstnanost byly hlavními tématy prvomájové manifestace KSČM v Praze. Podle odhadů policie se na Letné sešlo devět tisíc lidí. Shromáždění se pokusili narušit pouze dva mladíci, kteří házeli na lidi vejce. Incident během chvíle zažehnali policisté na koních, kteří oba chlapce vytlačili z prostoru za tribunou do bezpečné vzdálenosti. S hlavním projevem vystoupil za nemocného předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka místopředseda strany Václav Exner.

Hádky a strkanice 

Oslavu 1. máje uspořádali také brněnští komunisté. Její průběh však byl o mnoho ostřejší než v Praze. Do parku u výstavního pavilonu Anhropos v Brně - Pisárkách se dostavilo na dva tisíce lidí. Akci však provázely slovní půtky a strkanice s asi dvacítkou Mladých konzervativců. Ti před vchodem do parku upozorňovali na zločiny komunismu. Od některých účastníků manifestace si proto vyslechli nadávky a nejagresivnější z nich se začali s konzervativci strkat.

"Chceme pouze pokojně vyjádřit svůj zásadní nesouhlas s komunistickou ideologií a nepotrestáním mnoha komunistických zločinů," řekl novinářům za pořadatele Robert Kotzian.

K přívržencům strany tady promluvil místopředseda Miloslav Ransdorf.

Soc. dem. na výstavišti

Pražským výstavištěm zase zněly projevy sociálních demokratů, kteří pro své příznivce připravili kulturní program. Před dvěma tisíci lidmi tu řečnili senátor Richard Falbr, poslanci Karel Šplíchal a Miroslav Svoboda a také ministryně školství Petra Buzková.

Reklama

Výběr článků

Načítám