Hlavní obsah

Mezi nově nakaženými je jen 10 procent ze zranitelných skupin

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důležitější než postupně rostoucí celkové počty lidí nově nakažených koronavirem je jejich věková struktura. Z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) vyplývá, že nejméně jsou infikovány rizikové skupiny občanů nad 60 let, které patří zároveň k nejproočkovanějším. Ve středu 29. září byl podíl seniorů na nově nakažených přibližně desetiprocentní, podobné je to i v dalších dnech.

Článek

V posledních zářijových dnech připadá nejvíce nakažených za den na nejmladší věkové skupiny, zejména 10 až 19 let.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška ale mírně narůstají čísla také u lidí do 29 let. Ve středu 29. září tyto skupiny tvořily téměř polovinu všech denních nakažených.

Jako možné vysvětlení vyšších počtů než v ostatních skupinách se nabízí pravidelné testování a nižší proočkovanost. Děti do 12 let se nemohou očkovat, aby se ale mohly účastnit svých volnočasových aktivit, musí se prokazovat negativními testy. Oproti tomu starší naočkovaní občané testy podstupovat nemusí, na případnou nákazu, která je i přes vakcinaci možná, se tak nemusí přijít. Právě to se může ve statistikách projevovat.

Naopak premianty, s nadsázkou řečeno, jsou senioři ve věkové skupině nad 60 let. Ti mezi nově nakaženými tvořili ve středu přibližně deset procent. Z celkových 734 středečních pozitivních je jen 67 lidí starších 60 let. Podobné poměry platily i v jiných minulých dnech.

Projevuje se u seniorů očkování?

Senioři, kteří patřili k prvním, kteří se mohli nechat očkovat proti koronaviru, jsou v české populaci nejproočkovanější. Dokončené očkování má téměř 79 procent seniorů nad 60 let, přičemž platí, že čím vyšší věková skupina, tím vyšší proočkovanost.

Je nezbytné připomenout, že i očkovaní lidé se mohou nakazit, pravděpodobnost je ale nižší. Hlavní přínos vakcinace je podle odborníků v tom, že výrazně chrání před rizikem těžkého průběhu a případných následků.

Přestože obecně platí podle Duška, že neočkovaní lidé se častěji nakazí a následně musí být hospitalizováni, tak ve skupinách nad 65 let data mluví jinak. Například ve čtvrtek 30. září se nakazilo 46 očkovaných seniorů, neočkovaných pak 28. Stejný trend je z dat patrný po celé září.

Svůj podíl na tom může mít i to, že imunita s věkem stárne, a neplní tak stejnou ochrannou funkci jako u mladších ročníků. Současně se může projevovat to, že nejstarší občané byli očkováni mezi prvními, tedy před devíti měsíci a postvakcinační imunita může slábnout.

I z toho důvodu ministerstvo zdravotnictví před nedávnem spustilo u těchto lidí očkování posilující třetí dávkou.

Řada z těchto očkovaných nakažených seniorů ale neskončila v nemocnici s těžkým stavem. Za čtvrtek hlásily nemocnice 219 covidových pacientů, přičemž 35 z nich je s těžkým průběhem na JIP nebo vyžadují vysoce specializovanou péči.

Denní příjmy do nemocnic se pohybují v poslední době v řádech jednotek až nižších desítek. Například ve středu bylo hospitalizováno 16 lidí.

Z dat ÚZIS je patrné, že do nemocnic jsou v drtivé většině případů přijímáni neočkovaní lidé. Středeční poměr činí 13 neočkovaných ku třem očkovaným.

Stejný trend je vidět z dat týkajících se obsazenosti JIP. Zde taktéž výrazně převažují neočkovaní lidé.

Reklama

Související články

Hospitalizovaní mají teď lehčí průběh covidu

V posledních dnech stoupají počty hospitalizací i těžších průběhů covidu-19. Za středu zdravotnická zařízení v ČR evidovala 237 hospitalizovaných, z toho 34 je...

Výběr článků

Načítám