Hlavní obsah

Meteorologové varují před přímým sluncem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek a sobotu by se teploty měly vyšplhat až nad 30 stupňů Celsia. Hlavní hygienik ČR Michael Vít varuje před pobytem na přímém slunci během poledne.

Článek

Nad Českem je nyní ozónová díra, lidé by se tak měli vyhýbat slunečním paprskům.

"V souvislosti s výrazným zeslabením ozónové vrstvy a následně s výrazným zvýšením intenzity biologicky aktivního ultrafialového slunečního záření s hodnotami UV-Indexu 7.5 až 8.5, které se na našem území vyskytují jen výjimečně, je nutné omezit pobyt na přímém slunci v poledních hodinách (11 až 15 hod. letního času) a u dětí pokud možno vyloučit," píše se v upozornění, které vydal Český hydrometeorologický ústav. 

Lidé s citlivější pletí by měli používat ochranné prostředky s ochranným faktorem mezi 8-12. Upozornění, které bylo vydáno pro celé území ČR, platí až do sobotního večera.

Meteorologové očekávají, že dnes se teplota vyšplhá k 31 a v sobotu k 33 stupňům Celsia. Lidé by si mj. měli kontrolovat pitný režim a omezit fyzickou zátěž.

Mírné ochlazení přijde od nadcházejícího pondělí. S ním se dostaví zmenšení nebezpečí pro lidskou pokožku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám