Hlavní obsah

Meteorologové budou sledovat vliv Temelína na počasí v okolí

Novinky, Petr Pokorný, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Ovlivňuje jaderná elektrárna Temelín počasí, či nikoli? Kvůli získání odpovědi na tuto otázku vyroste na jaře příštího roku v okolí Temelína sedm desetimetrových stožárů, na nichž bude umístěno zařízení určené ke sledování vlivu chladících věží elektrárny na takzvané mezoklima, tedy podnebí v oblasti o horizontálních rozměrech až několika desítek kilometrů.

Foto: Petr Pazdera
Článek

O realizaci sítě měřících bodů pro sledování mezoklimatu prostřednictvím Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) rozhodla loni v únoru vláda na základě závěrů melkského procesu. "Předpokládáme, že stavební povolení získáme někdy v lednu nebo v únoru, to znamená, že stavba začne hned, jak sejde sníh," uvedl Jan Novák z pražské společnosti C.M.N., která je přípravou výstavby pověřená.

K prodlevě termínu zřejmě nedojde, protože s akcí souhlasí i ekologové. "Stožáry ráz krajiny nijak výrazně neovlivní, takže proti výstavbě nejsme," řekla Právu představitelka sdružení Jihočeské matky Dana Kuchtová. Pro stavbu měřících míst vybrali hydrometeorologové lokality Těšínov, Kočín - areál rozvodny, rybník Karlovec, Březí, Litoradlice, Hněvkovice a Bohunice.

"Časová a prostorová analýza naměřených dat a jejich porovnání s údaji z referenčních stanic umožní potvrdit nebo vyvrátit existenci jevů nebo mezoklimatických změn vzniklých činností jaderné elektrárny Temelín," vysvětlil náměstek ředitele ČHMÚ pro meteorologii a klimatologii Radim Tolasz. Připomněl však, že k objektivnímu posouzení vlivu provozu elektrárny na klimatické podmínky bude možné přistoupit nejdříve po deseti letech měření.

Podle zemědělců věže rozbíjejí mraky

Práci meteorologů usnadní podle něho existence meteorologické stanice v obci Temelín, která funguje od roku 1989. Klimatologové tak mají k dispozici dlouhodobá měření z doby, kdy elektrárna byla ve stavbě a ovlivnit počasí tedy nijak nemohla.

O vlivu Temelína na intenzitu srážek se hovořilo už v době jeho výstavby. Činnost elektrárny měla podle některých tehdejších názorů zvýšit objem srážek v jejím okolí. Před nedávnem se ale ozvali místní zemědělci s tvrzením, že kvůli elektrárně u Temelína málo prší. Za sucho proto požadují kompenzace po elektrárenské společnosti ČEZ, potažmo po státu.

Farmáři říkají, že chladící věže Temelína rozbíjejí mraky a vzestupný proud teplého a vlhkého vzduchu je pak odnáší daleko od elektrárny, takže prší jinde. Z vyjádření náměstka Tolasze je ale patrné, že dříve něž za deset let jim nikdo za pravdu nedá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám