Hlavní obsah

Měsíce byl pacient s polovinou těla upoután na lůžko. Čtenáři Novinek mu pomohli

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, az
Plzeň

Nešťastná nehoda zmrzačila Daniela Křečka tak, že přišel o polovinu těla. S handicapem se naučil dobře fungovat, ale po určitém čase začal mít problémy s invalidním vozíkem a hrozilo mu protržení střev. Naléhavě potřeboval speciální elektrický vozík. Dosáhnout na něj se Danielovi podařilo díky sbírce. Na velkou část potřebné sumy se složili čtenáři Novinek, za což jim patří velký dík.

Měsíce byl pacient s polovinou těla upoután na lůžko. Čtenáři Novinek mu pomohli získat speciální vozíkVideo: Novinky

 
Článek

„Jednoho dne jsme s kamarádem vylezli na odstavený vagón. Já jsem z něj spadnul, trefil mě elektrický proud a zlomil jsem si páteř,“ popsal Daniel nehodu, která mu převrátila život naruby.

Po nehodě musel podstoupit náročnou operaci. Kvůli následné infekci přišel o celou spodní část těla. To ho ale nezlomilo. „Od nehody už to bude  pět let, od té velké operace přes tři roky. Je to náročné, ale myslím, že to není nic, co by se nedalo zvládnout,“ říká.

Po podání Spinrazy dělá dvaadvacetiletá Anička se svalovou atrofií ohromné pokroky

Žena

S handicapem se Daniel naučil žít. Na vozíčku mu ale hrozilo smrtelné nebezpečí, protože mu zakončení páteře tlačilo na orgány. Kdyby takový stav pokračoval, střeva by mohla prasknout, což by pro Daniela bylo fatální. Potřeboval proto speciální elektrický vozík, vyráběný ve Švýcarsku, který by mu umožnil sedět v bezpečné poloze.

Foto: FN Motol, Novinky

Starý vozík nebyl pro mladého muže vhodný.

„Byl jsem na tom tak špatně, že na původním vozíku už jsem sedět dál nemohl. Trávil jsem čtyři měsíce doma na gauči, abych si s těmi střevy něco neudělal. Než jsem vozík dostal, byl jsem upoután na lůžko,“ vypráví Daniel.

Po úrazu v dětství přišel o obě ruce, dnes seká dříví a chodí na ryby

Muži

Speciální elektrický vozík stál milion sto padesát tisíc korun. „Vybíralo se na něj asi čtyři měsíce a čtenáři Novinek pomohli vybrat poměrnou část, za což jim moc děkuji,“ vzkazuje. Nový vozík Danielovi pomohl navrátit se zpět do života. Může venčit psa, vynášet odpadky, nakupovat a doprovázet přítelkyni na procházkách.

Foto: Novinky

Díky novému vozíku je Daniel soběstačnější a hlavně mobilní.

„Vozík jezdí rychle, dokáže se sám zaparkovat a má výtah, takže mohu vyjet trochu nahoru, abych s lidmi mohl mluvit z očí do očí. Může jezdit i po schodech, zvládá překážky a terén. Je to bomba. Otevřel se mi nový svět,“ říká Daniel s neskonalou vděčností.

Reklama

Výběr článků

Načítám