Hlavní obsah

Medvědího veterána Pištu musela plzeňská zoo utratit

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Pravděpodobně nejstarší medvěd v Česku, téměř 40letý Pišta z plzeňské zoologické zahrady, už nežije. Zoo jej musela nechat utratit.

Foto: Zoo Plzeň, Kateřina Misíková

Pištu, veterána plzeňské zoo, museli utratit.

Článek

„V pondělí 26. října musel po zralém rozhodnutí přistoupit tým veterinářů a chovatelů plzeňské zoo k utracení starého samce medvěda hnědého Pišty,“ sdělil v úterý mluvčí zahrady Martin Vobruba.

„Jeho vleklé zdravotní problémy spojené s extrémně vysokým věkem se v posledních dvou dnech zhoršily natolik, že nebyl schopen chůze, další pohyb mu činil také značné potíže a i přes intenzivní snahu veterinářů se jeho stav trvale zhoršoval,“ vysvětlil Vobruba.

Pišta se narodil počátkem roku 1981 v Zoo Hluboká nad Vltavou, jeho rodiče pocházeli z rumunských Karpat. „V létě téhož roku přesídlil s partnerkou Mištou do Plzně, kde žil do léta 1998 ve známé kleci v přední části zahrady,“ připomněl Vobruba. „Celkem pětkrát byl otcem dvojčat,“ dodal.

V plzeňské zoo se narodila mláďata lva berberského

Koktejl

Po otevření velkého hektarového lesního výběhu se Pišta přestěhoval do lepšího a postupně se zde setkal s dalšími osmi medvědy. „Jeden čas dokonce se svými rodiči, sourozenci, synovci a neteřemi. Poslední dobou byl od mladších medvědů oddělený, protože měl díky pokročilému věku již pohybové problémy,“ podotkl Vobruba.

Medvědinec nyní obývají sedmadvacetiletý Miky a o deset let mladší Eliška s Honzou.

Pišta přes svůj úctyhodný věk nebyl nejstarším obyvatelem plzeňské zoo. Rekordmankou je sedmačtyřicetiletá želva matamata třásnitá, o rok méně je krokodýlu čelnatému a o dva plameňákům chilským. V kategorii savců by mohli medvědího patriarchu jednou trumfnout šimpanzi a nosorožci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám