Hlavní obsah

Matka vyměněné dcery se zhroutila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Rodina Libora Broži z Jabloňova, který upozornil na záměnu dětí v třebíčské porodnici, je ve velmi špatném psychickém stavu. Jaroslava Trojanová, jež v Jabloňově vychovává nevlastní zaměněnou dceru Nikolu, se v pátek zhroutila, babička je kvůli psychickému traumatu v třebíčské nemocnici. Oznámil to mluvčí rodičů Milan Smejkal.

Článek

"Jarka to nese těžce, je to nápor na psychiku. Je rozrušená, třese se, doléhá to na všechny," řekl Smejkal. Sociální pracovnice nabídly rodině pomoc psychologa, ta jí ale zatím nevyužila. Za rodinou do Jabloňova by měla ještě v pátek přijet sociální pracovnice a domluvit další postup při výměně dětí.

Rodiče obou novorozeňat, kteří se již shodli na jejich vrácení, si podle právníků ale mohou děti předat bez jakýchkoli právních kroků. V případě, že by se někdo z rodičů výměně děvčátek bránil, muselo by se do případu aktivně vložit ministerstvo práce a sociálních věcí, které má na starosti sociálně-právní ochranu dětí. Věc by pak podle právníků musel řešit soud.

Zatím předání brání jen to, že se dosud neuskutečnil soud ve věci otcovství, stání se bude konat ve čtvrtek ve Žďáru nad Sázavou. Rodiče z Přibyslavic, u nichž skončila dcera Broži a Trojanové, zatím nemají písemný doklad o tom, že Veronika, kterou vychovávají, není jejich dítě.

Z testů DNA vyplynulo, že Broža a jeho partnerka nejsou biologickými rodiči Nikoly. Rozbory DNA šesti lidí, které nechal provést soud, ukázaly, že se zaměnilo jejich dítě s holčičkou manželského páru z Přibyslavic na Třebíčsku.

Rodiny souhlasí s výměnou

Ve čtvrtek se podařilo domluvit první setkání rodičů zaměněných dětí. Podle Libora Broži se oba páry shodly na navrácení dětí k pokrevním rodičům, a to do 9. prosince, kdy holčičky oslaví první narozeniny, nejpozději ale do Vánoc. Kraj Vysočina zatím údajně rodičům nabídl dvoudenní seznamovací pobyt, který se neuskuteční tento víkend, ale má se uskutečnit v termínu, jenž oběma rodinám vyhovuje, řekla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Věra Švarcová. O aktivitách, které by přispěly k jejich sblížení, budou společně jednat příští týden.

Věra Švarcová zdůraznila, že prioritou jejího oddělení byla právní ochrana obou dětí. "Nešlo o to dohodnout pouze setkání obou rodin. Nejdříve se muselo analyzovat, kdo všechno připadá v úvahu, zajistit testy DNA a tak dále. Práce to byla náročná a myslím, že jsme ji ve spolupráci s dalšími institucemi zvládli v maximálně krátkém čase," řekla.

Takové věci nejde dělat s médii za zády, proto se úřad v zájmu dětí snažil věc utajit, dodala. "Cílem bylo, aby se děti dostaly co nejdříve ke svým biologickým rodičům. Prozatímním závěrem práce bylo čtvrteční setkání rodičů, na kterém se shodli na výměně dětí," uzavřela.

Rodina trvá na odškodném

Zástupci nemocnice se podle sdělení Smejkala rodičům, Liboru Brožovi a Jaroslavě Trojanové neomluvili. "Nikdo nevyjádřil politování. Čekáme, že někdo přijde, jak nám může pomoci, co pro nás může udělat," řekl Smejkal. Rodina z Jabloňova trvá na tom, že bude požadovat satisfakci deset miliónů korun. Podle něj o náhradě újmy začíná uvažovat i druhá rodina. "Uvažujeme o společném advokátovi, musí to být hodně známý advokát, který za nás bude kopat," prohlásil Smejkal. Vzápětí prohlásil, že to není o penězích, ale o morální újmě.

Druhý z otců, Jan z Přibyslavic, byl u porodu a má nafocené dítě. Fotografie předal policii, uvedl Smejkal. Musíme vypátrat, kdo záměnu zavinil," zdůraznil. "Spekulace, zda na výměně dětí neměl snad podíl někdo z rodiny, je podle něj stupidní," řekl novinářům.

Případ řeší policie

Případem záměny dětí v porodnici se od úterý zabývají třebíčští kriminalisté. Vyšetřovatel už zajistil nové testy DNA u rodiny z Jabloňova. Rodina z Třebíčska by je podle jejích informací měla postoupit příští týden. Žalobce jim poslal trestní oznámení nemocnice na neznámého pachatele. Pokud zjistí, že záměna dětí byla úmyslná, bude se jí zabývat soud, v opačném případě se nebude jednat o trestný čin.

Také krajský úřad pošle v pondělí do nemocnice kontrolu, která se má zaměřit především na prověrku dokumentace na gynekologicko porodnickém oddělení. Podle náměstka hejtmana Pavla Hájka pochybilo dětské oddělení, musí se ale zjistit veškeré indicie, aby někdo nebyl obviněn unáhleně.

I vedení nemocnice pátrá, za jakých okolností se mohly děti zaměnit. Po zjištění záměny novorozenců okamžitě zvýšilo dohled nad pracovními postupy.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiny se dohodly na výměně dětí

Rodiče dětí, které před deseti měsíci zaměnili v třebíčské porodnici, se po čtvrteční schůzce v Jihlavě dohodli na jejich vrácení. Děti by se vlastním rodičům...

Výběr článků

Načítám