Hlavní obsah

Matka svá malá paterčata veřejnosti nikdy neukáže

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáct dní po porodu se paterčata stěhují z jednotky intenzivní péče na intermediální péči. Ještě jsou v inkubátorech, ale dýchají sama a jsou krmena mateřským mlékem. Jejich matka se rozhodla, že je ale nikdy neukáže veřejnosti. Má strach z rasistických reakcí a vyhrožování žhářským útokem. Porodnice zveřejnila jen fotografie z inkubátorů.

Foto: Ústav pro péči o matku a dítě

Ústav pro péči o matku a dítě zveřejnil fotografii jednoho z dětí, ale jen v inkubátoru.

Článek

Přestože podle lékařů Ústavu péče o matku a dítě v pražském Podolí je stav miminek přímo fantastický, i maminka je v šestinedělí zcela v pořádku, dostává příběh prvních českých paterčat také nepříjemnou pachuť.

„Začalo to už těmi kočárky. Někteří lidé si myslí, že dostanu bůhví kolik peněz. Přitom to není pravda a navíc já souhlasím s těmi maminkami, které si stěžují, že ony na dvojčata nebo trojčata taky nedostaly třikrát tolik. Je úplně nelogické, že to tak není a přála bych jim to. Ale chtěla bych je teď vidět ve své kůži, když na mě každý útočí,“ stěžuje si třiadvacetiletá Alexandra Kiňová.

Útočí na ni rasisté i matky

Bohužel se k jejím rodičům, tedy prarodičům miminek, dostávají i daleko horší a nebezpečnější reakce.

Foto: Ústav pro péči o matku a dítě

Ústav pro péči o matku a dítě zveřejnil fotografie dětí.

„To už ani není závist. Moje máma mi ani nechce ty dopisy číst, každopádně už někdo i vyhrožoval útokem jako na malou Natálku ve Vítkově. Tady ke mně se nic nedostane, jsme v porodnici v bezpečí, ale bojím se, co bude, až se nastěhujeme do toho bytu v 1. patře. Už jsme domluveni, že si do oken dáme speciální nerozbitné fólie,“ svěřila se Alexandra s tím, že proto se rozhodla, že své děti bude chránit a nikomu nedovolí, aby je vyfotil. „Každá matka chce své děti ochránit, takže i když je mi to líto, nikdo je neuvidí. Možná leda až povyrostou nebo půjdou do první třídy,“ dodává matka.

Chtěli koupit jedno dítě za 300 000 korun

„Jedna maminka mi psala, že kdybych se nemohla postarat, tak že by si jedno dítě koupila. Že je bohatá a zabezpečí ho. Nabízela mi 300 000 korun s tím, že bych se svým dítětem mohla zůstat i ve styku. Nejdřív jsem nevěřila, ale pak jsem pochopila, že to myslí vážně. Já bych žádné ze svých dětí nedala za nic na světě. To je šílený návrh,“ říká s hrůzou Alexandra.

Miminka by mohla jít podle lékařů domů zhruba za měsíc. „Děti se narodily relativně velké, nyní už opět dosáhly své porodní váhy, a protože už nepotřebují dechovou podporu a všechny jsou krmeny mlékem od matky, přesunuli jsme je dnes na oddělení intermediální péče. Ještě ale zůstanou v inkubátorech. Domů bychom je mohli propustit výhledově za měsíc, kdy už budou dostatečně velké a budou umět sát mléko,“ oznámila zástupkyně primáře neonatologického oddělení Petra Saňáková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám