Hlavní obsah

Matka dvouleté holčičky přišla kvůli viru o práci i o byt. Samoživitele pandemie dorazila

Právo, Stáňa Seďová

Každá pátá samoživitelka a samoživitel přišla nebo přišel v době pandemie o práci. Třetina teď musí měsíčně vyjít s méně než 10 000 korunami. Čerstvý průzkum odhalil lavinu, která se ne a ne zastavit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Před prázdninami měla dluhy třetina rodičů, kteří se sami starají o dítě. Nyní je to polovina. Například paní Tereza (23) přišla kvůli pandemii o práci, pak i o byt. Naštěstí ne o svou dvouletou dcerku. Ani se třemi tisíci měsíčně na jídlo a základní potřeby to nevzdala.

Od otce své dcery odešla Tereza čerstvě po porodu. Chtěla uchránit svou dcerku před násilím, kterým sama trpěla dva roky před jejím narozením.

„Otěhotněla jsem neplánovaně. Můj partner měl problémy s alkoholem a hrál na automatech. I v těhotenství mě bil, kopal do mě, když jsem ležela na zemi, zamykal mě, abych nemohla utéct. Měla jsem z něj strašný strach a nedokázala jsem odejít. Až v porodnici jsem měla pět dnů na to, abych o všem přemýšlela. I když se mi nechtělo, vrátila jsem se i s dcerkou domů. Neměla jsem kam jít. Ale když na mě vztáhl ruku a já měla malou v náručí, sebrala jsem se a odešla,“ popsala svůj příběh paní Tereza. Útočiště našla v garsonce, kterou si narychlo pronajala.

O své nemohoucí pečuje až milion Čechů

Domácí

Otec na dceru přispíval sporadicky, aby Tereza uživila domácnost, chodila na brigádu, uklízela v domácnostech. Jenomže to s příchodem koronaviru a karantén skončilo.

„I po zmírnění opatření byli lidé opatrní a ke stejné práci už mě nepustili. Báli se dalších lidí v bytě. Navíc dříve mi hlídala moje máma, po uvolnění opatření jí ale změnili pracovní dobu, a tak jsem si malou musela brát s sebou. A to samozřejmě některým lidem vadilo,“ popisuje ztrátu příjmu matka dvouleté holčičky.

Bojí se pronajímat byt samoživitelce

Dlouho na sebe nenechala čekat ani další rána. V době koronavirové krize za ní přišly majitelky pronajatého bytu a oznámily jí, že se musí vystěhovat, protože ho chtějí prodat.

Odbory podpořily „rouškovné“ pro důchodce

Domácí

Sehnat bydlení jako matka samoživitelka je podle Terezy jedním z nejtěžších úkolů. „Na matky samoživitelky je totiž od prvopočátku pohlíženo jako na potenciální dlužníky a problémové nájemníky. Snažila jsem se tehdy zůstat už v původním bytě, protože ex-partner ho chvíli po našem odchodu opustil a šel na ubytovnu. Ale majitelé mi řekli, že tam chtějí mladý pár, který vydělává, ne samoživitelku,“ povzdechla si paní Tereza.

Nakonec se jí podařilo sehnat přes rodinného známého byt, který se nyní dostavuje. Přišla však o možnost získat příspěvek na bydlení, protože v tomto bytě si ani po kolaudaci nemůže nahlásit trvalé bydliště, jde o apartmán.

„I tak jsem ráda, nic jiného se mi sehnat nepodařilo. Jeden měsíc mi odpustí nájem, protože ještě probíhají stavební práce. Tedy mám dva měsíce na šetření a také si budu hledat novou práci na půl úvazku. Dcerka už je větší a moje babička, tedy její prababička, mi slíbila, že ji zvládne hlídat. Teď jen musím vyřešit, čím a za co náš nový byt vybavit. V těch předchozích alespoň základní nábytek byl,“ lámala si hlavu mladá maminka, až jí přišla na pomoc přímo nábytkářská firma.

„Přes organizaci Byznysem pro společnost jsem jako dar od společnosti Ikea dostala rozkládací pohovku, která nám poslouží jako gauč i postel, a vlastně i úložný prostor. Tak se nám trochu ulevilo a vypadá to, že se vše obrací k lepšímu,“ dodala paní Tereza.

Školy se otevřou 1. září. Výuka na dálku nehrozí

Domácí

Jen pětina zvládá dluh splácet

O tom, že se situace samoživitelek a samoživitelů ani po rozvolnění protiepidemických opatření nelepší, se přesvědčil Klub svobodných matek z průzkumu pořádaného mezi 1528 respondenty z celé země od 3. do 17. srpna.

„Míra zadlužení vzrostla. Dva měsíce po vypuknutí covidové pandemie byla zadlužena jedna třetina samoživitelek a samoživitelů, nyní je to už polovina, což je alarmující,“ komentuje zjištění průzkumu ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková s tím, že jen pouhá pětina je schopná půjčky splácet pravidelně.

I paní Tereza redakci během rozhovoru prozradila, že má dluhy ještě z dob soužití s expartnerem, které dosahují třiceti tisíc. „Ke splácení jsem se za poslední měsíce vůbec nedostala, žijeme doslova z ruky do pusy,“ dodala mladá maminka. Právě takovým klub pomáhá. „Výsledky průzkumu nás nepřekvapily, jenom v červenci se na naši neziskovou organizaci obrátilo přes 350 žadatelů o pomoc a srpnový trend je podobný. Nejčastěji nám chodí žádosti s prosbou o finanční pomoc na nájemné a potraviny, ale už také na školní pomůcky vzhledem k blížícímu se návratu dětí do škol,“ uvedla Pavlousková.

S prvňáčky letos rodiče do třídy pustit nemusí

Domácí

Kromě příspěvku na bydlení si rodiče samoživitelé také mohou sami nebo s pomocí sociálního pracovníka požádat o obecní, respektive sociální byt, připomíná Michaela Buchtová z ministerstva práce a sociálních věcí. „Pomoci s bydlením může i takzvaná sociálně realitní agentura, což je „agentura“ obce nebo neziskové organizace. Jako další účinné nástroje pomoci v obtížné životní situaci fungují nábytková banka a tichá sbírka nebo potravinová pomoc.“

„Samoživitelky a samoživitelé, kterým hrozí ztráta bydlení, se mohou obrátit na obecní úřad (nebo poskytovatele sociálních služeb), kde jim sociální pracovník poradí, o jaké dávky na bydlení si mohou požádat na Úřadu práce ČR, a zároveň je případně na dané pracoviště může doprovodit,“ dodává Buchtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám